Съюзът на собствениците отново в остър спор с община и държава за проблемите в Слънчев бряг

Съюзът на собствениците влезе в остър спор с министъра на туризма Николина Ангелкова и община Несебър по проблемите на к.к. Слънчев бряг. Министър Ангелкова посети курорта по покана на организацията. На работна среща, в присъствието на депутата от ГЕРБ Димитър Бойчев, на изпълнителния директор на „Слънчев бряг” АД Златко Димитров и кмета на Несебър Николай Димитров тя изслуша упреците, наставническите съвети и предложенията на Съюза. Подобни срещи собствениците в Слънчев бряг инициират всяка година. За първи път обаче има браншово министерство, към което да отправят претенциите си.
През тази година, обратно на всичките си досегашни искания, Съюзът на собствениците настоява Слънчев бряг да се отдели от община Несебър и да се обособи като собствена административна единица със собствено управление, в което организацията да има свои представители. За всички неблагополучия в комплекса – незаконни обекти, нощен шум и неспазване на обществения ред, лоша инфраструктура, престъпност, спад на ранните записвания и пр. собствениците обвиняват държавата и общината.
Министърът увери, че държавата ще си свърши работата. Процедурите по разширението на пътя Бургас – Слънчев бряг са стартирали. Изграждането на четирилентовия път вероятно ще бъде финансирано от фонда „Туристическа инфраструктура и туристически атракции”, който ще започне работа в началото на 2016 г. Обмислят се варианти за облекчаване визовия режим за туристи от Русия и Украйна. Ще се проведат разговори с МВР за създаването на „туристическа полиция”. Министерството на туризма вече е започнало работа и по отношение статута на националните курорти. След дни ще стартира първото заседание на работната група, която ще се обсъди подходящата правна форма за националните курорти. Целта е те правилно да се администрират, управляват, финансират и ръководят, така, че да се избегне съществуващия сега хаос.
Собствениците обаче също трябва да поемат своите отговорности, за да бъдат решени всички проблеми, контраатакува министър Ангелкова.
Основните приоритети, които стоят пред комплекса очерта изпълнителният директор на „Слънчев бряг” АД Златко Димитров: „За първи път от много години вървим почти в една посока, дано този път да е за постоянно. В курорта спешно трябва да бъдат изградени помпена станция, канализация за дъждовните води, да бъде довършена пречиствателната станция. За всичко това трябва да се търси финансиране. Следва най-после да бъде решен и проблемът с преместваемите обекти. „Слънчев бряг” АД е готово да даде пример и да премахне своите, въпреки, че те са законно изградени, не са на спорните крайбрежни алеи, представляват едва 10% от всички преместваеми обекти в комплекса и са единственият начин за финансиране на дружеството”.
Конкретни предложения направи кметът на Несебър Николай Димитров. Според него в бъдеще акционерното дружество би могло да кандидатства и да бъде бенефициент на проекти с европейско финансиране. Заведенията на плажа и крайбрежната алея, които закриват гледката към морето, могат да бъдат редуцирани след 2016 г., когато с концесиите на плажовете ще се заеме Министерството на туризма.
„Аз подкрепям идеята сергиите да бъдат премахнати. В Несебър ние успяхме да убедим местните жители, че това е необходимо и градът стана наистина уникален. Това може да се случи и в Слънчев бряг, но трябва собствениците – хотелиери и ресторантьори да го пожелаят”, каза Николай Димитров. Той не се съгласи с твърдението на Съюза, че Слънчев бряг е основният донор на Несебър. През миналата година в общината от туристическа такса са постъпили 2 193 840 лв. От тях едва 700 000 лв. идват от хотелите в Слънчев бряг.
Основните проблеми, поставени от Съюза на собствениците, ще бъдат разгледани от Националния съвет по туризъм, каза министър Ангелкова.
Смисълът на работната среща обобщи един от собствениците в комплекса – Никола Каръков.
„Дойдох тук, за да видя най-после жив министър на туризма. Но недоумявам защо чакаме министърът да реши проблема с нощния шум в комплекса – нали заведенията, които го „вдигат” са наши. Не знам защо искаме държавата да се справи с незаконните обекти. Те също са наши и въпреки, че получаваме заповеди да ги събаряме, ние не го правим. Ние не задаваме най-важните въпроси, чието решение действително зависи от държавата. Докога ще продължи застрояването на Слънчев бряг? Защо се позволява на хотелиерите да мамят хазната, като заявяват, че по-голямата част от туристите им са до 12 годишни или пенсионери, за които не дължат туристическа такса? Защо няма целенасочена кадрова политика в бранша? Ако все пак тук дойдат платежоспособните туристи, за които мечтаем, кой ще ги обслужва, щом никой в България не обучава и не квалифицира кадри в туризма?”
Никола Каръков си позволи да даде и съвет: „Не вярвайте на всичко, което чувате, министър Ангелкова”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!