Състезатели от Обзор в топ 10 на Източно-европейския шампионат по мотоциклетизъм в Серес

Трима състезатели от Мотоциклетен спортен клуб – Обзор участваха Източно-европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта в Серес и се класираха в топ 10. На трасето в Гърция излязоха Димитър Калпаков и Антон Николов, които се състезаваха в клас F1000, и Васил Иванов – в клас F600.
В първия кръг от шампионата Димитър Калпаков с Yamaha стартира от девета позиция. Заради лош старт в първия завой влиза 15-ти. Това обаче не му пречи да навакса и накрая на състезанието от 30 пилоти финишира 6-ти. На 8-мо място в първия кръг се класира Васил Иванов.
Вторият кръг е успешен и за тримата състезатели от Обзор. Антон Николов завършва 3-ти, Димитър Калпаков отново е 6-ти, а Васил Иванов – 9-ти.
Антон Николов и Васил Иванов не са родом от Обзор. Николов е от Варна, за мото-клуб Обзор се състезава от тази година. Иванов е от гр. Левски, в местния клуб е от три години.
Димитър Калпаков е родом от Обзор. В края на март той взе участие и в Румънския шампионат по мотоциклетизъм на писта, където също показа добри резултати.
Димитър Калпаков е член на клуба от 2010 година. Участвал е в Републикански шампионат по мотоциклетизъм на писта със Suzuki K2 600. През 2011 година сменя категорията, като вече се състезава с Yamaha R1 и кубиците стават 1000. През 2011 година поради технически причини малко не му достига да се качи на стълбичката и в генералното класиране завършва на 8-мо място. Същата година участва в Румънския шампионат, където завършва 4-ти от 46 пилоти. През 2012 година на същия шампионат има амбиции да се бори за златото, но успява да се класира 3-ти.
Мотоциклетен спортен клуб – Обзор е основан в началото на 2008 година по идея на Петър Душев и почитатели на моторните спортове в града. Клубът е член на Българска федерация по мотоциклетизъм.
Началото на състезателната си дейност клубът поставя през 2008 година, когато Петър Душев участва в кръг от Републиканския шампионат на писта в клас SBKS 1000 със своята Honda CBR1000RR. През 2009 година клубът участва във всички кръгове от Републиканския и Източно-европейския шампионат на писта в страната и в чужбина. През 2009 година най-големи успехи мото-клуб Обзор бележи в клас 125 куб.см. Тогава най-младият състезател – Веселин Манасиев, завоюва два сребърни медала.
През следващите години мотоциклетният клуб започва да се развива с бързи темпове, състезателите на клуба се увеличават и участват във всички класове на Републиканските и Източно-европейските шампионати на писта.
От клубовете в бургаски регион, благодарение на съдействието на Община Несебър и Кметство Обзор, единствено мото-клуб Обзор участва на Републикански и Източно-европейски шампионати на писта.
Сега състезателите се готвят за следващото предизвикателство – поредният кръг от Източно-европейския шампионат в Плевен, който ще се проведе през юни.
Състезателите от клуба имат идея в края на лятото да организират благотворително събитие за събиране на средства за подпомагане на деца в неравностойно положение от Обзор.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!