Създадоха трансгранична мрежа за опазване природните ресурси на Странджа

Започва изпълнението на план за превенция на обезлесяването и ерозията на почвата за двата трансгранични региона

Със заключителна конференция приключи българо-турският проект  „Съвместно опазване на регион Странджа за устойчиво развитие“. Основната му цел бе повишаване привлекателността и атрактивността на Странджа и трансграничния регион между област Бургас и провинция Къркларели в Турция.

В рамките на проекта е направено проучване от двете страни на границата доколко населението е информирано за природните забележителности на планината и нейните специфични проблеми. На тази база в България и Турция са проведени мултикултурни „зелени” дейности и уъркшоп, в който участие са взели над 80 деца.  Създадена е трансгранична мрежа за опазване на природните ресурси ECONET.

Действието на съвместния проект продължава с изпълнение на заложеното в разработения план за превенция на обезлесяването и ерозията на почвата за двата трансгранични региона. Една от предвидените мерки от българска страна е извършване на залесяване.

Проектът е с продължителност една година и се изпълнява в партньорство от турската фондация DAYKO – Фондация за опазване на природната среда, Сдружение „Европа и Ние”, България и „Зелени Балкани – Поморие“, България и се съфинансира от ЕС чрез програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България – Турция.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!