Създава се единен онлайн регистър на туристическите обекти в България

До броени дни ще бъде издадена заповедта за утвърждаване на Концепцията за туристическо райониране на страната

Заповед за утвърждаване на Концепцията за туристическо райониране на страната ще бъде издадена до броени дни. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на отчета на 100-те дни управление на ведомството. Предстои да стартира и създаването на организации  за тяхното управление, като целта е по-този начин да се подобри представянето на различните региони в страната със специфичните видове туризъм, а те да могат да кандидатстват и по програми и проекти на ЕС. Очаква в най-кратки срокове да започне и мащабна рекламна кампания на България по Паневропейските телевизии (Eurosport, Euronews, Discovery, National Geographic), както и да се подпише договор с BBC за реклама на страната. Целта е да се привлече допълнителен туристически ресурс от Европа.

„Работим по създаването на единен онлайн регистър на туристическите обекти и атракции и неговото интегриране в ЕСТИ,“ съобщи още министър Ангелкова. Основата е поставена, като информация за обектите, собствеността и наличната инфраструктура са подали 165 от общо 264 общини. „Апелирам към другите кметове да подадат чаканата информация, защото без тях регистърът не може да бъде финализиран. До тук имаме 2300 обекта, от които 411 са с неизяснен статут”, заяви тя и обясни, че се работи по идентифицирането им, за да бъде изяснено кой ги стопанисва. Според Министерството на туризма следва поетапно да се въвежда такса-вход за туристическите обекти и атракции, за да може да се подобряват условията и достъпът до тях.  Предстои първоначалният списък да бъде изпратен на бранша, за информация и допълнения.

Министър Ангелкова представи мерките за противодействие на негативната тенденция за спад на записванията на туристи от Русия и Украйна. Тя информира, че съвместно с Министерството на външните работи са въведени облекчения на процедурите за издаване на визи от Русия, Украйна, Беларус, Казахстан, Армения и Грузия. Вече са определени и местата, на които България ще има туристически аташета. Това са страните Испания, Германия, Русия, Турция, Румъния. Според министър Ангелкова страната ни трябва да бъде много активна в работата със Световната организация по туризъм (СОТ). По тази причина постоянен представител на България ще има в Испания, където е и централата на организацията. Предвижда се аташе да има и в Скандинавските страни, както и туристическо аташе, което да отговаря за страните от Вишеградската четворка, но предстои да бъде уточнено точното им местонахождение.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!