Събират спомени а архиви за бохемските заведения в Бургас

След София, Париж, Виена и Варшава описват бохемските заведения и на Бургас. Известната българска журналистка Мариана Първанова има днес бургаска премиера на книгата си „Бохемските кафенета на соца“ (изд. „Гутенберг“). 

Идеята за написването идва от понятието „литературните кафенета“ на Европа, като в Централна и Западна Европа тези места, които са били културни средища, са запазени и до днес в първоначалния си вид.

Впускайки се по следите на софийските кафенета, авторката оформя хронологична рамка, обхващаща периода от 1944 г. до 1989 г. и установява, че софийските кафенета са били около 40 на брой. Приносът на книгата към българската история са събраните в нея интервюта с български творци, които са живяли и творили по време на социализма. Сред тях са Кирил Маричков, Ириней Константинов, Любен Зидаров, Крум Дамянов, Валентин Старчев, Богдана Карадочева, Емил Попов, Дамян Обрешков и още много други, които си спомнят кои са били любимите места за творчески срещи. Интервютата и изследванията са придружени с богат снимков материал.

Представянето на „Бохемските кафенета на соца“ ще бъде в култовото заведение „8 mamas“ (ул. „Булаир“ 35) в Бургас. Днес, 10 юли (вторник), от 19 часа там се събират настоящи бохеми и всички, които могат да разкажат спомени. Сред потвърдилите участието си са композиторът Стефан Диомов и адвокат Иво Баев, син на художника Георги Баев.

Мариана Първанова ще остане в Бургас седмица, за да осъществи разговори и да събере информация и архиви по темата. След това тя ще направи специално издание за бохемските заведения на Бургас. Модератор на събитието е журналистката и издателка от Бургас Румяна Емануилиду.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!