Строят две велоалеи по улица „Крайбрежна“

Община Бургас е стартирала процедура за избиране на изпълнител  на няколко нови велоалеи. От информация, публикувана в сайта на общината става ясно, че две от тях ще се намират на ул. „Крайбрежна”.

Първата колоездачна отсечка ще свързва бариерата в края на Морската градина със  солниците. Предвижда се движението по нея да бъде двупосочно, а широчината на лентите да е от по един метър. За целта ще бъде необходимо преасфалтиране на съществуващата настилка и разширяване на пътя. Велотграсето ще бъде обособено със специална маркировка от лявата страна на пътното платно. В проекта се предвижда и изчистване на пясъка по цялата дължина на улицата, който сега сериозно затруднява придвижването с колело в този участък.

Другата велоалея ще се намира на територията на самите ‘‘Черноморски солници‘‘, където според регулацията ще бъде изградена  нова улица с тротоари. За да бъде построено трасето, ще бъде необходимо предварително да се издигне подпорна стена от страната на плажната ивица.

Нова велосипедна алея ще свързва кварталите Ветрен и Банево. Трасетата ще влизат и в самите квартали.

Проектът на общината включва и изграждането на велосипедна алея, която ще свързва пътен възел „Юг“, път I-9 (ляво платно), пътен възел – Бургас – М. Търново-Созопол, О.Т.94-О.Т.90 от ПУР на кв. Крайморие“.

Общата стойността на поръчката е 3,8 млн. лева, а трасетата трябва да бъдат построени за осем месеца длед подписването на договора с изпълнителя

Изграждането на новите велоалеи е част от проекта на Общината „Интегриран градски транспорт на Бургас”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г.  Чрез изграждането на новата инфраструктура  и удължаването на велотрасето  в Бургас, общината цели да ограничи ползването на личните автомобили и да намали вредните емисии от МПС.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!