„Странджа пее” на 19 – 21 юни 2015 г.

Шестото издание на националния събор на народното творчество “Странджа пее“ – с. Граматиково ще се проведе в дните 19 – 21 юни 2015 г. Фестивалът продължава добрите традиции в популяризирането на фолклора на Тракия, като акцентира на спецификата на нейните подобласти Странджа и Сакар.

Това е първият фолклорен фестивал на България. Идеята за осъществяването му е свързана с името на именития фолклорист Филип Кутев, а организатори са Българско национално радио и Българска национална телевизия, подкрепени от Българска академия на науките. Още в първото си издание от 1960 г. той получава национално признание и влиза трайно в историята на българската култура.

Заявления за участие в конкурсната програма могат да подават изпълнители от всички краища на страната /певци, инструменталисти, групи/ на фолклор от района на Тракия /предимно от Странджанския и Сакарския край/. Крайният срок за изпращане не на заявленията е до 01. 06. 2015 г.

Тази година в рамките на фестивала ще се проведе и научна конференция “Фолклорният фестивал – минало, настояще и бъдеще (проблеми и перспективи)“ от 11 часа на 19. 06. 2015 г. в конферентната зала на НЧ “Просвета – 1927“ с. Граматиково. Целта на конференцията е да насочи вниманието на изследователите към проучване на съвременните изисквания и предизвикателства пред фолклорните фестивали.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!