Ставрофорен иконом Борис Беров остава в клира на Бургаска духовна околия като енорийски свещеник

Канцеларията на Сливенска митрополия съобщава на православната общност на Българската православна църква и в частност на Сливенска епархия, че Сливенският епархийски съвет в заседанието си на 29 януари, 2015 година, протокол № 1 предложи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий, на основание чл. 95, т. 11 от Устава на Българската православна църква, да освободи ставрофорния иконом Борис Игнатов Беров от гр. Бургас от длъжността архиерейски наместник на Бургаска духовна околия, считано от 1 февруари, 2015 година.

Освобождаването на ставрофорен иконом Борис Беров е в изпълнение на действащо Синодално решение, което гласи, че архиерейските наместници могат да заемат длъжността до навършване на 70 годишна възраст.

Ставрофорен иконом Борис Беров навърши тази почетна възраст преди 1 година и в личен разговор с митрополит Иоаникий, през миналата година, изяви готовност да се оттегли от длъжността архиерейски наместник, когато Митрополитът и Епархийският съвет решат това.

За съжаление през изминалата седмица Бургаски електронни медии публикуваха материали с коментари свързани с освобождаването на ст. иконом Борис Беров, които са злонамерени и нямащи нищо общо с истината, целящи да уронят авторитета на отец Борис Беров.

Ставрофорен иконом Борис Беров е свещенослужител в Сливенска епархия 44 години, от които 20 години архиерейски наместник на Бургаска духовна околия. През тези години той се доказа като добър и ревностен свещенослужител и администратор. Под негово ръководство са ремонтирани десетки православни храмове в духовната околия Построени бяха и много нови църкви и параклиси.Управлението на Сливенска епархия изказва благодарност на ставрофорен иконом Борис Беров и оценява по достойнство тази негова църковно полезна дейност.

Ставрофорен иконом Борис Беров остава в клира на Бургаска духовна околия като енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство при храм ” Св. Богородица” в гр. Бургас.

От Канцеларията на Сливенска епархия

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!