Средношколци рисуваха Бургас с думи за седми път

60 бургаски ученици се включиха в конкурса за есе «Бургас – моят град»

За седми път читалище „Асен Златаров” отправи предизвикателство пред бургаските среднощколци да изразят чрез слово отношението си към Бургас. В своеобразния словесен подарък за празника на града се включиха 60 ученици от средните училища в Бургас.
Ако трябваше да се представи Бургас енциклопедия на световните градове, някои от есетата в литературния конкурс „Бургас – моят град” биха били достойни да сторят това. Най-ценното в творбите на младите хора обаче не е точното описание на привлекателните кътчета в града и забележителностите му като архитектура и личности, а вълнението, което избликва в свеж извор между редовете. За тях паметника на „Тройката” е един от символите на града, без значение какво точно олицетворява. Те виждат вдигнатата ръка на войника за поздрав, а не забелязват шмайзера.
Качествата на всички творби от гледна точка на искреност, правдивост на описанията, чувство на принадлежност, обич, тъга, загриженост, надежда… и още, и още… са безспорни. Почти във всяка есе има словесни находки, които са заявка за успешни опити на литературното поле. С всяка изречена и изписана дума младите хора са раздали по частица от себе си на своя град и това прави техния подарък за празника на Бургас наистина стойностен.
Макар и максимално затруднено при селекцията, журито с председател Елка Василева все пак открои най-добрите автори. Поощрения получиха Йоана Пеева, Емилия Илиева и Виолета Петкова от ПМГ „Акад. Никола Обрешков” и Калоян Ставрев от Английска гимназия.
Трета награда получи Мариела Тодорова от СОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Втората награда отиде при Жаклин Тодорова от Немска гимназия. Единодушно журито присъди първата награда на абитуриентката от Търговска гимназия Десислава Кирязова.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!