Сребърен медал донесе Магдалена Георгиева от математическата олимпиада в Минск

Ученичката от 12 клас на ПМГ „Акад. Никола Обрешков” в Бургас се подготвя за Оксфорд

Отборът, представил България на Европейската олимпиада по математика за момичета  в Минск, Беларус, се завърна с три сребърни и един бронзов медал.  Бургаската математическа гимназия е с реален дял в отличното представяне чрез Магдалена Георгиева – една от четирите девойки, съставляващи националния отбор на България и завоювали седмото място в отборното класиране сред представителките на 29 държави. Маги и съотборничките й Деница Маркова и Виолета Найденова от София са носители на сребърни медали. Четвъртата участничка в отбора – Дона-Мария Иванова от Русе е бронзов медалист.

Едва що стъпила на бургаска земя след оспорваното състезание,  Магдалена Георгиева е отново в клас.  За нея се вижда краят на учебната година, а и на училището, в което учи осем години. Оказва се – изключително плодотворни! Участва във всички национални олимпиади, като почти винаги достига до финалния кръг. През 2014 година е включена в разширения отбор за международната олимпиада. На национални състезания има различни постижения, най-силното й представяне е първото място на национален есенен математически турнир. В малка възрастова група участва в международно състезание в Азия. Олимпиадата в Беларус е първото й международно участие в голямата възрастова група.

„Годината почти свърши, остава ми само едно национално състезание, а след това –  университета. Кандидатствала съм математика и статистика, искам  да уча с идеята да го развия към нещо приложно. Имам предложение от Оксфорд, надявам се  да отида да уча там. От състезанията, в които съм участвала, имам предимството на опита и подготовката, която по някакъв начин ми помогна при кандидатстването да покажа, че наистина знам какво искам да правя със живота си, в случая с математиката,  защото много по-задълбочено съм я изучавала”, споделя Магдалена. Избрала е математиката благодарение на учителката  си, която я стимулира с предлагане на различни красиви задачи от V до XII клас. Случила е на учителка, а и учителката е имала способна ученичка, както се доказва сега.

Magdalena i uchitelkata iСпоред Юлия Хараламбиева, която разкрива пред Маги магическата красота на математическата наука,  най-сериозното предимство от постигнатия успех в едно от най-престижните международни състезания е, че тя вече има основание да вярва на себе си и да знае, че може да направи още много. „Мисля, че тя приема математиката едновременно като наука и изкуство, но и като предизвикателство. И като разумен човек си дава сметка, че трябва да се зачита силата както на добрия партньор, така и на добрия противник. Радвам се, че имам Магдалена, това е най-голямата ми радост”, признава г-жа Хараламбиева и й пожелава хармония вътре в нея самата и успех.

От Минск Маги се завръща с прекрасни впечатления. За състезанието казва, че е било оспорвано, от всичките 109 млади математички най- добре са се представили американките и украинките. Липсвало й е семейството и най-вече комуникацията с близките, защото в моменти на оспорвана надпревара  подкрепата е най-необходима. Да се възприеме особената кухня също се оказало трудно. Затова пък извън времето за решаване на състезателните задачи са създавани приятелства, натрупвали са се впечатления от опознаване на града, на околностите с прочутия царски замък в градчето Мир, заучавали са се руски фрази…

Извън математиката и състезанията Магдалена Георгиева е очарователна девойка, която кара ски – водни и зимни, обича природата и спорта, печели медали и от турнири по карате, участва в доброволчески благотворителни инициативи… Доставя й голямо удоволствие да доставя позитивни емоции на хората. Сестра й, която също учи в Математическа гимназия, я мотивира да бъде пример за подражание и я подкрепя във всичко, което прави.  Мечтае да вижда повече усмихнати хора. И сама на себе си пожелава това, с което се занимава, да може да помогне по някакъв начин на света.

Пожелаваме й го и ние!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!