Спряха поръчка за технологична модернизация на парк „Странджа“

Спряха поръчката за направа на нов сайт и цялостна технологична модернизация на природен парк „Странджа”, съобщава Topnovini.bg. Решението за стопиране на мащабната обществена поръчка е от 4 юни, като то е провокирано от сигнал на Национална асоциация „Българско Черноморие” (НАБЧ) до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Още в началото на май от НАБЧ алармираха, че поръчката е нагласена, като според тях условията за избор на изпълнител са дискриминационни.

Опасенията на асоциацията се потвърждават от факта, че до етап оценка на предложенията е допуснат само един участник, който отговаря на техническите възможности и квалификация, поставени от възложителя. Първоначално оферти са подали три фирми – „Темпус 2000“ ООД, гр. Варна; „ГАП Консулт“ ООД гр. София и консорциум „Странджа 2014“, гр. Пловдив.  До етап оценка обаче е допусната само софийската „Гап Консулт”. Прави впечатление, че посочените в заданието на поръчката изисквания са доста близки до презентацията на „Гап” във фирмения им сайт.

Предстои да бъдат променени изискванията, след което поръчката ще бъде пусната наново.

От ДПП „Странджа” обявиха, че сумата от 320 хил. лева ще бъде вложена в пълна технологична модернизация на парка. Ще бъде направена система за подпомагане на експертите на Дирекцията на Природния парк „Странджа”, изследователите от националните и международни научни институции и улесняване и подобряване на достъпа до информация от посетителите на Странджа. Те няма да се дадат само за „ремонт на сайта на дирекцията”, както беше посочено в сигнала на НАБЧ.

Става въпрос за поръчка, обявена на 11 март тази година, която е част от проекта „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа”, а стойността й е в размер на внушителните 320 000 лева.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!