Спортен деятел дарява книги на училището и библиотеката в Приморско

В навечерието 1 ноември – Ден на народните будители, правнукът на Ботевия четник поп Сава Катрафилов – Атанас Катрафилов, който е и президент на Българската Федерация по подводни спортове, дари на училищната библиотека и читалището екземпляри от книгата за живота на революционера.
Изданието е очерк за живота на четника, който е и вторият учител в първото българско училище, открито през 1869 в Бургас. През 1875 г. поп Сава се отдава само на революционна дейност и преминава в Румъния. Събира малка чета, с която се присъединява към четата на Христо Ботев. При стъпването на родна земя поп Сава Катрафилов произнася клетвата на четата.

Името на Сава Катрафилов е изписано на седмо място след това на Христо Ботев в криптата на Околчица.

От книгата става ясно, че през 1874 г. поп Сава посещава Странджа планина, където се запознава с патриота Стоян Шивачев. Там намираме и следния текст:

„Двамата използват пребиваването си в този буден край да провеждат широка агитация за приобщаване на странджанското население в подготовката за народното въстание. Двамата стават близки приятели, с общи културни, просветни и патриотични интереси. Поради обстоятелството, че района на Странджа и по-конкретно Хасекията ( Хсекѝ- привилегирована област) обхващат поречията на реките Велека, Младежка и Ропотамо, до самия черноморски бряг, отдалечен от по-големи градски центрове и главни пътища, покрит с вековни дъбрави и чисто българско население, Сава Катрафилов наименува спонтанно и с възхита района „Нова Америка“ и преценя, че тук прекрасни условия за широко революционно движение и за бази на бъдещите въстанически чети“

Тази добре оформена книга представлява интересно произведение, което се чете на един дъх!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!