Спират движението на влакове от Нова Загора до Айтос поради риск от катастрофи

Спират движението на влакове по ЖП отсечката Нова Загора – Айтос заради риск от катастрофи. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски по време на извънредна инспекция в Бургас, след като в неделя два влака едва не се сблъскаха челно на гара „Церковски“.

Причината за потенциалния инцидент е човешка грешка, допусната от стрелочника. Само бързата намеса на началник движение и останалите работници на гарата е предотвратила катастрофата. Двата влака са успели да спрат едва 200 метра един от друг. Наказани вече има – виновникът е уволнен, а шефът на гарата с последно предупреждение.

Министърът на транспорта Ивайло Московски извърши спешна инспекция на 9 гари в отсечка от около 80 км между Нова Загора и Айтос, където също съществува такъв риск. Изводите от проверката наложиха до седмица движението на влакове в по тази линия да бъде спряно.

„Не можем да си позволим дори минимален риск. Ако оставим нещата да се контролират по съществуващия в момента начин с ръчно управление на стрелките, нито аз, нито ръководството на НКЖИ можем да го гарантираме безопасност на 100%“, каза Московски.

Докато се възстанови движението, пътниците ще бъдат извозвани с автобус от Нова Загора до Айтос. Точният механизъм на трансфер на пътниците предстои да бъде обсъден с общините. Според министър Московски това е нормална процедура в цяла Европа при извършване на такива строителни обекти. Ръководителите на проекта от НКЖИ уверяват, че в рамките на месец, месец и половина ще може да бъде възстановена нормалното функциониране на трасето.

ЖП участъкът е част от проекта за рехабилитация и модернизация на линията Пловдив – Бургас, който се движи с повече от година закъснение. По думите на Ивайло Московски по време на предния мандат на ГЕРБ закъснението е било 1-2 месеца, но експериментът на Орешарски е довел до голямото разминаване в сроковете. Същият проблем важи и за всички останали инфраструктурни проекти.

„Изключително притеснени сме. Има вероятност да се изгубят средства в края на програмния период другата година. Правим всичко възможно, възложил съм оптимизация на графиците и пълна мобилизация. Няма да се поколебая дори в краен вариант да прекратя договора на някой от изпълнителите, ако не успеят да наваксат поне частично закъсненията“, добави министърът.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!