Соларна система ще осигурява топла вода по пилотен проект в Бургас

В Бургас ще бъде реализиран пилотен проект за изграждането на слънчева система, която ще осигурява топла вода цял жилищен блок. Тя ще бъде монтирана на блок 27 в комплекс „Славейков“ и е една от мерките за енергийна ефективност, набелязани при техническото обследване на сградата по Програмата за безплатно саниране.

Жилищната сграда ще разполага с бойлери за 3 000 литра, които ще са разположени на покрива. Слънчевите колектори ще загряват водата до 45 градуса. По този начин разходите за енергия за топла вода ще спаднат значително, особено през летните месеци.

Освен за блок 27 в „Славейков“, е изготвен и докладът от техническото обследване на блок 101 в комплекс „Меден рудник“. Документите предвиждат пакет от мерки, които до намалят разходите за енергия и да направят сградите комфортни за живеене. Предвижда се поставянето на топлоизолация с дебелина 8 сантиметра по външните стени.

Топло- и хидроизолация ще бъде поставена на покрива на сградите. Мерките предвиждат подмяната на старата дървена и метална външна дограма с нова петкамерна PVC дограма.

Програмата за безплатно саниране предвижда още отстраняването на всички дефекти по сградите. Заварките по панелите и терасите ще бъдат почистени от корозията и ще се обработят с антикорозионно покритие. Металните парапети по терасите, както и тези по покривите, ще бъдат отстранени и на тяхно място ще бъдат поставени нови.

Община Бургас от своя страна ще облагороди зоните около първите жилищни блокове, които ще бъдат санирани. Тази инвестиция ще допринесе за осигуряването на по-добра среда за отдих, за игра на децата и паркиране на автомобилите.

С подкрепата на Община Бургас и мащабната разяснителна кампания одобрените жилищни блокове по Националната програма за енергийна ефективност вече са над 140.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!