Созопол, Несебър и Поморие възстановиха мира в региона

Южното Черноморие може да си отдъхне и спокойно да посрещне своите туристи.

Трите най-бързо развиващи се туристически дестинации от Юга положиха подпис под Примирие, което гарантира мира и спокойствието за една година. Това се случи под зоркия поглед на бог Аполон и в присъствието на знатните свити на тримата архонти на Аполония, Месембрия и Анхиало и стотици аполонийци.

Архонтите на Несебър Николай Димитров и на Поморие Иван Алексиев, придружени с част от своите свити пристигнаха по море в Аполония и бяха посрещнати от бог Аполон, в чиято роля влезе актьорът Юрий Ангелов. Той попита три пъти гостите дали идват с мирни намерения в гостоприемната аполонийска земя и след като получи утвърдителен отговор ги поведе към домакина на събитието архонта на Аполония Панайот Рейзи, който заедно със своята свита и множество жители на древния град посрещна гостите на новата Крайбрежна алея. Бог Аполон,  придружен от тръбачи поведе шествието, в което участие DSC_0260 (Medium)взеха кметът на община Созопол Панайот Рейзи, председателят на общинския съвет Красимира Германова, зам. кметът Катя Стоянова, общински съветници и представители на администрацията. Блясъкът на свитата на архонта на Месембрия поддържаха зам.кметът на Несебър Лазар Япанджиев, Стойко Стоянов – секретар на общината и Златин Чаушев, началник отдел “Несебър- Световно наследство”.

Архонтът на Поморие Иван Алексиев бе заложил на общинските си съветници и председателят на общинския съвет д-р Милена Енева, като свитата му се допълваше от зам.кмета Янчо Илиев и секретаря на общината Тони Митев.

DSC_0345 (Medium)Специален гост на церемонията бе и представителят на държавата в лицето на зам. областния управител Севдалина Турманова, която следеше изкъсо тримата войнстващи владетели.

Три свитъка с клаузите на мирния договор  чакаха архонтите на Аполония, Месембрия и Анхиало да бъдат подписани. Аполон изчете пред събралото се множество съдържанието на договора, но преди това разсеяна муза на два пъти му поднесе грешен свитък- ту списък с европейските проекти на Созопол, ту културната програма на общината. Вероломността на древните месембрийци срещна съмнението на съвременния аполонийски архонт, който поиска първо под договора подпис да положи архонта на Анхиало като гарант на мира и архонта на Месембрия и чак тогава той скрепи мира със своя подпис. Архонтите си размениха скъпи дарове, придружени със шеговити пожелания и деклариране на приятелски и мирни отношения. Архонтът на Аполония дари своите гости и приятели с отлежала ракия от смокини и оригинално вино от смокини, плодът, DSC_0287 (Medium)който древните народи и на трите полиса са уважавали и почитали. Архонтът на Поморие зарадва колегите си с богати дарове, сред които черното злато- лечебната кал на Поморие и бялото злато- солта, заради което преди 22 века е започнала войната, чийто край днес бе сложен в Созопол.

Още по-щедри бяха даровете на архонта на Месембрия, който трябваше на няколко пъти да уверява своя домакин, че има искрени намерения да подпише и спази клаузите на мирния договор. Връзка чируз бе част от даровете и икона, която да бди над добрите намерения на колегите му.

Пачето перо премина от ръка на ръка между тримата кметове, които след шеговитите и весели реплики и пожелания, съвсем сериозно подписаха мирния договор и поеха ангажимент да го спазват… поне една година. Мирът бе полят със 150-годишно вино от лозята от созополската местност „Коренята”, а горещо сиртаки , изпълнено от музите на бог Аполон сложи край на церемонията, която бе горещо аплодирана от присъстващите жител и гости на празника. Празникът се пренесе на площада, където гости и домакини се хванаха на вито българско хоро.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!