Слави Томов представя Херман Мелвил в Дома на писателя

Журналистът Слави Томов продължава своите срещи с ценителите на стойностната литература. Днес,  27 август, той ще представи две от книгите на именитият Херман Мелвил – „Били Бъд, морякът“ и „Бартълби, писарят“. Мястото е Дом на писателя, а началото – 18 часа.  Входът е свободен.

Хермън Мелвил е най-популярен у нас с романа си „Моби Дик”, който е преиздаван на български няколко пъти. Известен е и романът му за юноши „Тайпи“ /1967/който всъщност е и първата му издадена книга. През 1980 година в ръцете на българския читател вече е и „Ому. Приключения из южните морета“.

„Били Бъд“ и „Бартълби, писарят“ са две произведения в една книга, издадена през 2013 година. През 2005 година излиза и двуезично издание на Херман Мелвил Избрано. Произведения на Мелвил са включени и в сборника „Майстори на краткия разказ”. „Марди“ излиза като самостоятелна книга, но е включена  в поредицата „Съчинения в пет тома, както и „Израил Потър“. 

129 години след смъртта на Херман Мелвил, неговите книги се радват на почит от любителите на морски приключения, разказани от първо лице.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!