Скулптури от дърво отново превръщат Ясна поляна в самобитен арт център

Приморското село Ясна поляна за пореден път събира майстори на длетото в традиционния симпозиум по скулптура в дърво.

На „Ясна поляна 2015” 5 творци ще пресъздават своите идеи, вдъхновени от уникалната природа на селото. Сред тях са Андрей Москов, Красимир Яков, Мариана Манева, Никола Диков и Роберт Цанев. По традиция техните творби след края на симпозиума ще бъдат изложени в галерията на открито в селището.

Всяка година селото, свързвано с руския класик Лев Толстой чрез основаната в него толстоистка колония, се превръща в музей на уникални дървени скулптури, превърнати в шедьоври от сръчните ръце на майсторите. Още от входа на Ясна поляна, където табела с името на селото, сътворена от масивно дърво посреща своите гости, се усеща вълшебството на уникалното изкуство.

Симпозиумът ще започне на 12 юли и ще продължи двадесет дни, през които участниците в него ще създават творбите си и ще споделят опит и вдъхновение.

Международният симпозиум по скулптура в дърво „Ясна поляна” се провежда за 26-и път. Той съществува в българският културен календар от 1984 година и с малки прекъсвания ежегодно превръща в самобитен арт център странджанското село Ясна поляна.

Организатори на събитието тази година са Община Приморско, Съюза на българските художници, кметство Ясна поляна и НЧ „Л. Н. Толстой 1926”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!