Скок на заразните с коронавирус в България

Нови 51 случая на коронавируса са регистрирани в последните 24 часа в България, съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Така общият брой на заразените от началото на епидемията достигна 966. От тях активните в момента случаи са 752. Вече има 80 заразни медици.

До този момент са оздравели 104 мъже, 66 жени, излекувани са 8 деца. Но има и пациенти, които не са изчистени от коронавируса вече повече от 30 дни.

Мутафчийски посочи, че 22 от новите случаи са в София. Столицата е и най-голямото огнище на заболяването, с общо 556 заразени, от които 144 са в болници, а 22 в интензивни отделения.

„Все още София е най-голямото огнище и няма основания за облекчаване на влизането и излизането от града”, заяви Мутафчийски.

Сериозен скок на заразените е регистриран в Плевен. В шивашко предприятие там са установени 19 нови случая на коронавируса. В Бургас има 5 заразени, като трима са онкоболни. В Кюстендил има нови 2 случая. А в Сливен и в Хасково по един.

Новите случаи в Бургас са на онкоболни, върнали се от процедури в София. Те са били лекувани в болница „Св, Иван Рилски”. В лечебното заведение е регистрирано огнище на коронавируса. Заразни са 12 души от медицински персонал и четирима пациенти, освен тези, върнали се в Бургас.

„В последните 5 дни кривата е нагоре”, подчерта Мутафчийски и добави, че ако не се тушират малките огнища, заразата ще се разрасне и случаите вече няма да могат да бъдат проследявани.

От днес се възобновяват женските консултации и детските ваксинации. Те ще са разрешени във вторник и четвъртък. От Националния оперативен щаб призоваха хората да се опитат да не ангажират личните си лекари в тези дни.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!