Седмицата на ООН „Спаси живота на децата!” стартира в Бургас

Пътят към Меден Рудник е най-опасният в града

Третата глобална седмица на ООН / от 04.05.т.г. до 10.05.т.г./ с официално лого „Спаси живота на децата!” стартира днес и на територията на Бургаски регион с работна среща между Директорът на Областния съвет на БЧК – Бургас – Виолета Радева, Началникът на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас – главен инспектор Иван Ишкиев и Мария Атанасова от отдел „Охранителна полиция” към ОДМВР – Бургас. На срещата бяха обсъдени проблеми, свързани с пътна безопасност и възможните превантивни дейности на сектор „Пътна полиция”, които да се проведат на територията на Бургаска област със съдействието на доброволците на Българския червен кръст.

Разгледани бяха рисковите зони в Бургас – град за подрастващите, както и възловите кръстовища и булевардите, пресичани ежедневно от учениците. Главен инспектор Иван Ишкиев запозна участниците в срещата с резултатите по отношение на пътния травматизъм за първите четири месеца на територията на Бургаски регион, според които са осъществени общо 110 тежки ПТП с 11 загинали и 129 ранени човека. Основна причина за ПТП е движението с несъобразена с пътните условия скорост, което до голяма степен според главен инспектор Ишкиев се дължи на факта, че е спряла работата на мобилните камери за контрол на скоростта. Вторият основен показател за настъпване на тежки пътно транспортни инциденти е отнемане предимството на пешеходците.

Според данните, изнесени от главен испектор Иван Ишкиев най-натоварените улици и булеварди в града са бул. „Захари Стоянов”, където са регистрирани – 8 ПТП с 1 загинал и 11 ранени, ул. „Тодор Александров” – 5 ПТП с 2 загинали / на пешеходната пътека към магазин „Билла” / и 5 ранени и ул. „Одрин” – 3 ПТП с 1 загинал и 2 ранени.

Сред натоварените кръстовища в Бургас са : бул. „Захари Стоянов” при влизането в к-с „Меден Рудник”, бул. „Стефан Стамболов” и ул. „Георги Минков”, и кръстовището на ул. „Янко Комитов” и „Проф. Якимов”.

Обявени бяха и предстоящите инициативи, с които Бургаска област ще се включи в Третата глобална седмица на ООН за пътна безопасност.

Взаключение припомняме, че Третата Глобална седмица за пътна безопасност е обявена с решение на общото събрание на ООН от 10 април 2014 г. и се провежда  в цялата страна под патронажа на Министъра на вътрешните работи и председателя на Държавната агенция за закрила на детето.  Мотото на кампанията е „Спаси живота на децата“, като най-уязвимата група участници в движението. Във връзка с Третата глобална седмица, ООН разпространи „Декларация на децата за безопасност на движението по пътищата“, която призовава световните лидери да потърсят решения за намаляване на жертвите при ПТП. Целта на кампанията е да предизвика широка обществена дискусия и да обедини усилията на семействата, институциите, бизнеса, неправителствения сектор и медиите срещу агресията на пътя и предотвратяването на бъдещи инциденти.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!