Северозападът нахлува в Бургас чрез литература

Майсторът на многоцветистия език Стоян Николов – Торлака гостува в Дома на писателя

Стоян Николов – Торлака гостува днес, 6 юни, в Дома на писателя – Бургас. Ще бъдат представени първите две книги от замислена трилогия: „Северозападен романь” и „Автономията????”. До края на тази година се очаква да излезе от печат и третата книга на писателя.

Стоян Николов е роден в Монтана, но живее във Велико Търново. Завършил е история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и културна антропология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи като журналист, пише статии за различни издания. Води своя рубрика в сайта „Биволъ“. В художествената литература дебютира със „Северозападен романь”.

Книгата е написана изцяло на диалект. Колоритният език на северозападна България прави цялото произведение пре-любопитно. Но не е само това… Културният антрополог си знае работата – хем забавлява, хем те ръчка да се размислиш…

„За мен писането е вътрешна необходимост и нещо, което правиш, защото така се чувстваш и искаш да изразиш себе си. Искаш да остържеш нещо от душата си. Правя го по начина, по който мисля, че ме облекчава и води до реализирането на кауза, в която вярвам. За мен Северозападът е кауза. С всяка година този регион става по-обезлюден, с по-малко култура и с по-малко истински хора, които да искат и да могат да направят нещо.

В този регион е запазен изключително архаичен български диалект с много падежни остатъци и думи, които вече се губят в  книжовния български език.  Губят се също и поведение, начин на мислене и светоусещане, а не трябва. Затова написах романа по този начин”, споделя в едно  интервю Стоян Николов.

Бургас е твърде далеч от т.н. северозападнала България, но това не означава, че литературната публика по морето не проявява интерес към подобен тип писания.  Какво ще съдържа третия том авторът ще сподели, ако пожелае.  Гид в творческите замисли на Стоян Николов – Торлака ще бъде Николай Фенерски, също сладкодумен разказвач и познавач на северозапада, създател на сайта „Резерват  Северозапад“.

Втората книга „Автономията????” също е написана на диалект. Наред със смеха, който избликва от страниците, възникват и редица въпроси, които едва ли ще получат отговор от автора, или пък от читателя, но си струва да бъдат зададени… Какъвто, впрочем, е и смисълът на всички въпроси…

Срещата с писателя е от 18 часа, а входът е свободен.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!