Свързват велоалеите в Бургас в обща система

Община Бургас има амбицията скоро да предложи на своите жители и гости свързана система от велоалеи. Тази година се създават маршрути с обща дължина 60 километра, 5 от които вече са изпълнени. Парите за това са осигурени по проект „Интегриран градски транспорт на Бургас“ – ДБФП № BG161PO001/1.5-01/2010/001, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

В предишните 3-4 години Общината успя да изгради със свои средства десетина километра велоалеи, но с привлечения европейски ресурс тя има възможността да реализира затворен цикъл, в който отдалечените райони са свързани с централната градска част и помежду си.

Строителните дейности по реализирането на веломрежата се осъществяват в рамките на четири основни договора за строителство:

– Изграждане на мрежа от велосипедни алеи извън трасето на Бързата автобусна линия – Етап I (в обхвата на централна градска част и прилежащите квартали на гр. Бургас);

– Изграждане на мрежа от велосипедни алеи извън трасето на Бързата автобусна линия – Етап II (в обхвата на отдалечените квартали на град Бургас);

– Изграждане на Бързата автобусна линия и система от велосипедни алеи по бързата ав-тобусна линия, включително реконструкция на свето¬фари за изграждане на система с приоритет на автобуси – ЛОТ 1 (в кв. „Славейков“, кв. „Изгрев“ и ЦГЧ);

– Изграждане на Бързата автобусна линия и сис¬тема от велосипедни алеи по бързата автобус¬на линия, включително реконструкция на светофари за изграждане на система с приоритет на автобу¬си – ЛОТ 2 (в кв. „Победа“ и кв. „Меден рудник“).

В зависимост от географията на града и степента на застрояване, на места велоалеите са споделени, за да се ползват и от колоездачи, и от пешеходци. С днешна дата в напреднала фаза е  изграждането на мрежата извън трасето на Бързата автобусна линия – Етап 1. Стартира и работата по трасето на новоизграждащата се Бърза автобусна линия – Етап 1 и Етап 2.

Завършени /но все още немаркирани/ са велоалеите в участъците по ул. „Никола Петков“ и ул. „Димитър Димов“ в ж.к „Изгрев“, както и по ул. „Капитан Петко войвода“ в ж.к „Меден рудник“. Приключи изграждането на велоалеите по ул. „Индустриална, по ул. „Ванче Михайлов“, по бул. „Демокрация“ – от бул. „Стефан Стамболов“ до бул. „Сан Стефано“, по ул. „Янко Комитов“ в кв. „Славейков“ и по бул. „Захари Стоянов“ в „Меден рудник“.

Работи се усилено за завършване на велоалеите в трасето на Бързата автобусна линия по ул. „Въстаническа“ в „Меден рудник“ и по ул. „Стефан Стамболов“ – от бул. „Проф. Яким Якимов“ до бул. „Тракия“. Към момента се извършват активни строителни дейности в участъците по ул. „Чаталджа“ и бул. „Захари Стоянов“.

Строителни работи са в ход и по велоалеите на ул. „Транспортна“ и бул. „Мария Луиза“.

Връзката на мрежата от велоалеи в ж.к „Меден рудник“ с тези на централна градска част ще се осъществява по рехабилитираната велоалея на ул. „Захари Стоянов“ край магазин „Бриколаж“, през Пътен възел ЮГ. Оттам, през ул. „Т. Александров“ и ул. „Спортна“, или през ул. „Чаталджа“ и „Индустриална“, се стига до надлеза на ул. „Индустриална“, откъдето по велоалеята на ул. „Иван Вазов“ може да се влезе в мрежата от велоалеи в центъра на града или да се продължи през Автогара ЮГ по ул. „Батенберг“ към Морската градина.

На етап провеждане на обществена поръчка е изграждането на мрежа от велосипедни алеи извън трасето на Бързата автобусна линия – в обхвата на отдалечените квартали Сарафово, Ветрен, Банево, Минерални бани и Крайморие.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!