Свободна книжарница ще работи пред Пантеона на 24 май

Носим и вземаме книги на принципа на споделянето, като част от Фестивала на свободната книга

На 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост за  жителите и гостите на Бургас ще има още един акцент, освен традиционното празнично шествие. Градът ни е част от Фестивала на свободната книга, който се провежда в 12 български града. Под формата на свободна библиотека или книжарница се дава възможност за размяна на книги на принципа на споделянето – без пари, без бартер, без търговия, всичко безплатно! Свободна книжарница пред Пантеона на 24 май

От 11 часа на 24 май в района на Пантеона в Морската градина ще „отвори врати“ Свободната книжарница. На нейна територия може да донесете и да вземете книги напълно безплатно. Според организаторите,  инициативата цели да покаже, че книгите не са инструмент за печалбарство и идеите, събрани между кориците им не могат да бъдат затворени.

Фестивалът на свободната книга е и своеобразно напомняне на управляващите, че всеки човек се нуждае от книги, но не всеки може да си ги закупи. Библиотеките също не разполагат с възможности да подновяват фондовете си толкова често, че да предоставят на читателите си новоиздадената литература.

Струва си да се напомни, че в много страни по света книгата е на особена почит и ДДС за нея не е като за автомобил или други екстри. И че България е единствената страна-членка на ЕС, която не се е възползвала от възможността да намали данъка върху книгите и учебниците.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!