Руски антифашистки съвет призовава туристите да не идват в България

Антифашистки антимайданен съвет е съставил топ-10 на страните, в които най-често се оскверняват паметниците от постсъветската епоха, пише руският вестник „Известия”. Авторът на рейтинга и оглавяващ антифашисткия съвет Евгени Шабаев е призовал руските туристи да се откажат от пътуване в тези страни и да бойкотират техните стоки на пазара, тъй като нито един от осквернителите досега не е бил наказан.
В класацията на руските антифашисти България е на четвърто място. Само през миналата година в страната са станали 7 вандалски акта, отбелязва „Известия”. Сред най-значимите е откроен вандалския акт през август 2014 г., когато неизвестни са облели с червена боя гробовете на съветски войници в софийския квартал Лозенец. На 23 февруари същата година паметникът на Съветска армия в София е бил пребоядисан в цветовете от украинския флаг. А и преди това е било трудно да се опази от разрушение известният паметник на „съветския войник Альоша”.
Класацията е направена във връзка с наближаващата годишнина от края на Втората световна война. На първо място в нея е Украйна, където само през 2014 г. са били обругани 400 съветски мемориала. По-нататък се нареждат Литва и Латвия, а след България са Естония, Полша, Унгария, Германия, Австрия и Белгия.
Мнението и призива на антифашисткия антимайданен съвет се споделят от руски парламентаристи и експерти, които смятат, че това е поредният опит да се пренапише историята на съветската победа във войната, отбелязва в. „Известия”

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!