Руските туристи се завръщат България

Интересът на руските туристи към България се покачва. Записванията за предстоящия туристически сезон са се увеличили с 30-40 %. Това заяви в Бургас Министърът на туризма – Николина Ангелкова. Тя е на посещение в града, за да провери готовността за началото на летния сезон в Бургаския регион. По думите ѝ мерките, предприети до момента за възвръщане на руските и украински туристи по родното Черноморие са дали положителен ефект. „Визи вече се издават за 48 часа, а за лица до 18 години те са безплатни, очаква се Министерството на вътрешните работи да командирова в Руската федерация допълнително консули, за да се улесни още процеса”, допълни министърът.

Кметът на Община Бургас – Димитър Николов заяви, че записванията на чартърните полети до летище Бургас са се повишили с 20-25%, като се има предвид, че до скоро спадът им беше повече от 50%.

Министър Ангелкова подчерта, че летния сезон няма да разчита само на руски туристи. Тя спомена, че са предприети редица действия, които да привлекат граждани от други европейски страни да почиват по българското Черноморие, вкл. Германия, Великобритания, Полша, Чехия и др. Освен това се, очаква в България да летуват с 40% повече граждани на Беларус, Литва и Латвия.

Днес министърът на туризма се срещна с представители на местната власт, туристическия бранш и контролните органи в сектора с цел да се анализират резултатите от контролната дейност на институциите през миналата година и да се обсъди програмата на планираните проверки за предстоящия летен сезон. След срещата тя сподели, че вече е разработен план за действие, целящ не само привличане на туристи за сезон 2015, но и за трайното им задържане на българския туристически пазар. Планът включва създаване на изнесени звена на Комисия за защита на потребителите, НАП, Регионална здравна инспекция, Агенцията по храните, където ще могат да се подават сигнали от туристи. Представители на всички ведомства присъстваха днес на срещата в Общината. Сред тях беше и главният секретар на МВР – Георги Костов.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!