Румен Желев участва в конференция в Австрия

Народният представител от ГЕРБ-Бургас Румен Желев участва в конференция, посветена на бъдещето на възобновяемите източници. Срещата се проведе в австрийския парламент и в нея се включиха делегации от 20 европейски държави. В рамките на два дни всички участници представиха презентации по темата. Форумът бе организиран основно по инициатива на евродепутата Клод Турме и „ЕУРОФОРЕСТ“.

„В рамките на конференцията, която бе на много високо ниво, основен акцент бе бъдещето на възобновяемите източници, ползите от тях и последните иновации в тази сфера. Може да се каже, че дебатът премина под мотото „Европейският съюз е обединение на слънце и вятър“ като перифразирано от Европейската общност за въглища и стомана, както първоначално се поставят основите на ЕС. Всички участници се обединихме около тезата, че бъдещето на възобновяемите източници крие много възможности и с тях се постига екобаланс. Технологиите се развиват с динамични темпове и използването на топлофикация например все по-често ще се замества от по-евтини източници, в това число и биомаса. Коментирахме и потенциала на Балкани заради добрите условия на води и слънце, тепърва фокусът ще се измества към нас“, сподели бургаският депутат Румен Желев.

Той бе ръководител на българската делегация, представляваща Народното събрание. В нея участваха още проф. Иван Станков, проф. Румен Гечев, Венцислав Каймаканов. По време на форума лекции представиха Марош Шефчович, еврокомисар по енергийния съюз и еврокомисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!