Рибарите подкрепят с подписка искането за промяна в наредбата за рибарство

Както nabrega.bg вече съобщи, бургаските рибари подкрепиха с подписка  искането на кмета Димитър Николов рибарите от Бургас да могат да ползват възможностите на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ наравно с колегите си от градовете с население до 50 000 души. Подписите си са поставили близо 2000 рибари от Ченгене скеле, Крайморие и Сарафово .

Представители на рибарските сдружения от 3-те местности предадоха тази седмица подписките на градоначалника, с молба тяхното становище да бъде представено пред Европейската комисия. В тях те, също като кмета Николов, настояват за промяна на регламента за кандидатстване, тъй като сегашните условия ги лишават от правото чрез програмата да си закупят нови лодки, оборудване, системи за сигурност или да преминат през обучителни курсове.

„Тази явна несправедливост трябва да бъде поправена и рибарските общности от големи населени места също да могат да ползват еврофинансиране. Още повече, че риболовът е потомствен поминък в региона“, категоричен е Димитър Николов.

Преди два месеца, по време на изнесеното заседание в Бургас на комитета за Наблюдение на ОПРСР, кметът Николов отново публично представи становището си пред Франгискос Николиан – началник на отдел „Структурни мерки: България, Гърция, Италия, Кипър, Малта, Румъния, Словения, Хърватия“, и пред Кристиан Бадиу – координатор за България от отдел „Структурни мерки: България, Гърция, Италия, Кипър, Малта, Румъния, Словения, Хърватия“.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!