Решено: Великденските Литургии ще бъдат на открито, пред входовете на църквите

Общият брой проби, извършени до този момент в Бургас са 2567, 25 души са с положителни проби на коронавирус

2567 са направените изследвания в Бургас за четири седмици. Направени са 1488 антителни бързи тестове, като общо 750 проби са взети на кризисни групи по решение на общинския щаб. 390 са изследвани с PCR метод – това са всички служители на ЦСМП, Инфекциозното отделение, Спешното приемно отделение на УМБАЛ – Бургас и полицаи и др., които са на предния фронт.

„Призоваваме останалите общини на територията на област Бургас да следват нашия пример за масов скрининг, защото информацията, която имаме е, че ежедневно между 20 000 и 25 000 жители на другите съседни общини влизат в Бургас по различни причини – работа, медицинска услуга или друга причина и ако се развие тази скринингова кампания на територията на Бургаска област ще има много по-голям ефект и ние ще защитим жителите на Бургас със спиране на вирусоносителя на наша територия. Затова молбата ни е да последват нашия пример и каквото им е необходимо като съдействие, информация по отношение на методиката и организацията сме готови да им помогнем“, сподели кметът Димитър Николов.

От 25-те пациенти, регистрирани с коронавирус в Бургаска област, 11 са от община Бургас, а 14 са от други общини в областта.

Общинският щаб разширява мрежата за тестване за коронавирус чрез включването на нови професионалните гилдии- стоматолози и фармацевти.

„Днес се проведе среща с двете професионални гилдии – на стоматолозите и на фармаколозите. Всички представители на фармацевтичния бизнес, които работят на територията на общината и доброволно желаят да се тестват за коронавирус инфекция от утре могат да го направят, определено е мястото за пробонабиране. Стоматолозите, които работят на територията на община Бургас също е определена лабораторията, в която ще се случат тези пробонабирания“, обяви още кметът на Бургас. 

Към днешна дата на територията на област Бургас има 25 души с положителни проби на коронавирус инфекция. 2-ма пациенти са настанени в Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас и 1 в болницата в Айтос. 9 са оздравелите, а 16 са с 28-дневна домашна карантина. Това стана ясно на брифинг на общинския оперативен щаб за противодействие на заболяването COVID-19.

Кметът допълни, че от днес към Оперативния щаб на Община Бургас се присъединява д-р Лъчезар Томов, новият представител на РЗОК за Бургаска област.

От утре започва нова тристепенна дезинфекция на пазарите на територията на общината.

„Вчера имахме среща с бургаските духовници по отношение на организацията за Великденските празници. Тя остава подобна на тази за Цветница. Ние с ОД на МВР – Бургас отговаряме за безопасността до самите църкви, на територията на православните храмове организацията и реда е изцяло в прерогативите на бургаското духовенство. Надяваме се, че така, както нямахме никакви инциденти по време на досегашните православни празници, по-специално на Цветница, няма да се случат и на Великден“, заяви още кметът.

Литургиите ще бъдат на открито, пред входовете на църквите. Ще се състои ритуалът с плащеницата, но ще има нов ред с по-високо вдигната специална рамка на плащеницата, която не изисква навеждането на човек.

„Православните духовници поеха ангажимент да организират преминаването под плащеницата да се случва с дистанция и задължително във всички храмове ще се влиза с маски. От утре започваме повторна дезинфекция на бургаските православни храмове“, обяви Николов.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!