Ремонтът на „Богориди“ е към финал, но…

Стартиралият през есента на 2017 година ремонт на знаковата за Бургас улица „Алеко Богориди”, свързваща Морската градина и ул. „Александровска”, върви към приключване. Такива бяха и плановете преди да започне реконструирането й – да е напълно обновена преди началото на летния туристически сезон.

Към този момент над 90% от протежението на „Богориди” е с наредени нови плочки. Сменено и унифицирано е уличното осветление. Улицата е разкрасена (без дървета!), изглежда по-широка и създава усещането за простор. Предстои поставянето на парковата мебел и озеленяването й (със саксии), като по този начин ще се впише идеално в градската среда и духа на сърцето на Бургас – Морската градина. Ще има още композиция от пластики на птици, вградени в земята карти на новия и стария Бургас и други интересни придобивки.

Обновяването на пешеходната улица „Алеко Богориди“ е част от проекта за реконструкция на ларгото на Бургас и струва 2 813 000 лева без ДДС. 

Наред с всичко хубаво, обаче, се забелязват и фрапантни пропуски в архитектурния проект. Не е предвидено и реализирано заземяването на улуците на сградите, липсват и метални отводнителни улеи в плочките – неща, които присъстват на други бургаски улици (например ул. „Генерал Скобелев“) и в централните градски части на модерните европейски градове.

При дъждовно време водата от зданията на „Богориди“ отново ще се плиска в краката на минувачите, а при силен валеж е възможно да се окаже, че проблемът с наводненията на улицата е останал нерешен.

Поставянето на металните отводнителни процепи в настилката на улиците и заземените улуци на сградите се свързват с канализационната система, решението е целесъобразно и спестяването на пари от тези важни елементи при ремонтен проект надхвърлящ 3 милиона лева е меко казано – несериозно.

Отсега създават лошо впечатление у минувачите и изпочупените ъгълчета на някои от новопоставените плочки, както и оставеното разстояние между тях. Тези на пръв поглед „подробности“ по никакъв начин не кореспондират с професионалната, качествена и добре свършена работа.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!