Ремонтират „Богориди” с финансиране от „Региони в растеж” /ГАЛЕРИЯ/

Емблематичната бургаска улица „Богориди“ ще бъде реконструирана със средства от новата Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“. Проектът за ремонта на тази любима пешеходна улица е готов още от 2013 година, но подари изчерпване на финансовия ресурс на преходната програма той не успя да получи финансиране.

Желанието на Община Бургас е тази улица да стане красива и функционална част от обновения ансамбъл „Александровска“ – „Богориди“ – Морска градина – Казиното – Моста – остров Света Анастасия. Това е и основният туристически маршрут на града – неговото лице пред посетителите от страната и чужбина.

Към настоящия момент „Богориди“ се ползва като пешеходна зона с автомобилни пресичания по ул. „Лермонтов“, ул. „Фотинов“, ул. „Цар Симеон І“ и ул. „Демокрация“. Настилката е от два цвята бетонови плочи и павета. В зоните на пресичане с транспортните улици пешеходната настилка е прекъсната от трасето на транспортната асфалтова настилка. Цялата улица е в режим на ансамблов паметник на архитектурата, но за съжаление са останали единични сгради архитектурни паметници. „Богориди“ има предимно търговски и рекреативен характер с голям пешеходен поток, особено през летните месеци. Уличното осветление е неравномерно разположено. Състои се от разнотипни осветителни тела, някои от тях окачени по фасадите. Озеленяването е недостатъчно, улицата е преослънчена. Единственият воден ефект е разположен на кръстовището на ул. „Богориди“ и ул. „Пейо Яворов“.

С реконструкцията ще се подобрят физическите и естетически характеристики на обекта и на тангиращите го сгради. Ще се подобри комфортът на преминаване чрез поставяне на метални перголи и клоцове с увивни растения. Рисунъкът на плочите в настилката ще продължи стила на вече реализираните ремонти по главната улица „Александровска“ и отсечката „Александровска“ – „Лермонтов“. В проекта той е съобразен с търговския характер на улицата, като предлага единен ритъм, подчинен на 4,8-метрова стъпка. В редуването на тъмни и светли плочи се търси оп арт ефект, като се създава усещане за водеща морска вълна, подчертава се принадлежността на града към морето.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!