Режисьорът Георги Дюлгеров празнува рожден ден с биографична книга

На 30 септември 2020 г. от 18 ч. в книжарница „Хеликон“ в Бургас (пл. Тройката 4) ще бъде премиерата на книгата „Биография на моите филми“ (2020, изд. „Аргос“) на режисьора Георги Дюлгеров. Книгата ще представят авторът Георги Дюлгеров и редакторът Игор Марковски.

Това е първа част на книгата и обхваща историята на заснетите филми в периода 1967-1990 г. – от дипломния филм на режисьора „Бъчварят“ до „Лагерът“, завършен през 1990 г.

Филмите на Дюлгеров разказват любопитни непознати моменти от живота по време на снимки, запознават ни с хората от екипите им, а кадри от лентите оживяват по нестандартен начин чрез специален баркод в книгата, който ще бъде демонстриран на премиерата на видеостена.

Ето какво пише за книгата Петя Александрова:

„Филмите на Дюлгеров ни откриват истини за самите нас чрез съдбите на други хора, за народопсихологията, за сломените души, за въздигането и пораженията, за копнежите, мечтите, болката и пропилените чувства, за времето, социално и лично – и още много други неща.

Сега обаче пред нас са не филмите, а тяхната биография. „Другият живот на филма, оня, който не е запечатан на лентата. Оня живот, който се случва по време на снимки. Или след това. И хората, които са замесени – или в създаването на един филм, или в неговото спасяване, че дори и в неговото поругаване.“

„…Знам, че тръгването към тази книга е заради любовта към незабравимите филми на Дюлгеров. Но след прочитането й не филмите, а хората и историите с тях ще останат в съзнанието – една пъстра и богата картина на задкулисието на българското кино.“

Има символика в избора на дата – 30 септември е рожденият ден на родения в Бургас режисьор и денят преди старта на 18-ия София филм фест на брега, в рамките на който ще бъде показано реставрирано копие на „Мера споредъ мера“ със субтитри на литературен български език.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!