Редовни хидробусни линии могат да обслужват Бургас, Варна и Русе

Европа може да осигури финансиране за изграждане на редовни хидробусни линии в Бургас, Варна и Русе. Това каза пред Maritime.bg председателят на Националния съюз на превозвачите – Варна Максим Петков.

Трите града може да се обединят за закупуване на 10 катамарана, които да обслужват пасажерския поток в двата черноморски града и на река Дунав.

„Вече разполагаме с техническа разработка за най-подходящия тип катамарани, които могат да изпълняват подобни плавания“, изтъкна Петков. Разработката на НСП-Варна е за катамаран с дължина 20 метра, широчина 7,5 и газене до 1 метър, задвижван с два 6-цилиндрови двигателя.

В разработката е участвало варненско кораборемонтно и корабостроително предприятие. Първоначалните сметки са установили, че за строителството на 10 катамарана ще са нужни около 25-26 млн. лева, като голяма част от тях могат да бъдат осигурени чрез европейско финансиране, убеден е Петков.

През следващата седмица предстоят срещи в София и Варна с отговорните институции, коментира още Петков. Според него, проектът може да претърпи промяна.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!