Реабилитация за яйчената черупка

Няма домакинство, в което да не се употребяват яйца. Независимо дали е Великден, или обикновени делнични дни. Просто по Възкресение отдаваме по-голяма почит на яйцето. Тук предлагаме някои идеи да почетем и неговата черупка, защото… Има защо.

Освен, че яйчената черупка е богата на калции – цели 93%, а съдържа и 27 елемента на минерали – фосфор, силиций, натрий, калий, сяра, та даже и желязо, тя може да свърши още доста работа.qica velikden mozaika cherupki - 3

При ортопедични проблеми и липса на калции:

Черупките се варят около 5 минути, изсушават се и се смилат с кафемелачка. Вземането на  ½ чаена лъжичка на ден е достатъчно.

Счукани и добавени към храната на домашните любимци осигуряват необходимата доза калции и за тях.

Използване в козметиката:

Почистваща маска за лице се приготвя, като черупките се накисват за няколко дни в ябълков оцет.

Същата течност успокоява раздразнена кожа и сърбеж.

Натрошени черупки, разбити с белтък възвръщат младежкия блясък на кожата. Това е лесна и чудесна маска за гладка кожа.

В градината:

Натрошените яйчени черупки, поръсени около растенията, гонят охлювите.

saksii_ot_cherupki_na_qica2Като съдове за разсад  – сипва се малко почвена смес в половин черупка, на която е пробит отвор в долната част. Поставя се семенцето и  се чака да поникне. Засажда се в градината директно с черупката.

Добавени към пръстта, подхранват растенията в саксия, особено ако почвата е киселинна.

За по-бърза абсорбация  суровите черупки се изпичат във фурната, смесват се с вода, течността се сипва в пулверизатор и растенията се напръскват.

В домакинството:

Натрошени и изсипани в канала ще подействат абразивно на стените му и ще почистят част от натрупаните замърсявания.cherupki-ot-yaca-–-lek-za-kostite

Почистване на замърсени съдове, оцветени с кафе или чай: Натрошените черупки се поставят в замърсения съд, разтръскват се неколкократно и се оставят за една нощ. След това в съда се добавя вряла вода, отново се разтръсква и после се изплаква.

Фино смлените яйчени черупки могат да се употребяват и за почистване на повърхности в кухнята и банята. Смесени с малко течен сапун почистват замърсената повърхност на термоси, тигани и тенджери.

За забавление и украса:

По всяко време с натрошените яйчени черупки могат да се правят различни мозайки. Необходими  са  малко лепило, картон  и… фантазия. Забавлението е както за децата, така и за големите… Особено по Великден цветните черупки са благодатен начин да се осигури празничен час по творчество. 8eabe58abc

С черупки от пукнатите яйца може да се украсят и някои  от здравите.

И не на последно място:

Малко натрошени яйчни черупки, сложени  в машината за кафе заедно с кафето, редуцират горчивостта на напитката. И вместо да отиде на боклука,  употребената смес може да се добави към почвата на растенията на балкона, за да ги подхрани.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!