Райна Рачева празнува юбилей с изложба

Двадесет и седма самостоятелна изложба подрежда в галерия „Петко Задгорски” художничката Райна Рачева. Това е най-подходящият начин майсторката на четката да отпразнува своята 75-годишнина.

Събитието, което Райна Рачева ще сподели с близки, приятели и почитатели, ще започне на 16 декември от 18 часа.

Изложбата ще остане в бургаската художествена галерия чак до  догодина.

Райна Рачева е родена на 16.декември 1939 г. с. Баня, Благоевградско. Завършва декоративно-монументална живопис и мозайка в Националната художествена академия през 1964 г., при професор Георги Богданов. Работи в областта на живописта и детското творчество. Ръководител е на Школа по изобразително изкуство от 1966 г. и  на Школа за детски мозайки от 1979 г. до 2012 г. Много изложби на школата за детски мозайки събират възхитата на ценители в страната и чужбина. Сред тях са Холандия, Япония, Чехословакия, Алжир, Франция. Показателно е участието в интернационалния фестивал на съвременната мозайка в Равена,  Италия през 2009 г.

Райна Рачева има 26 самостоятелни изложби – живопис. Участва в множество национални и регионални изложби в България и представителни изложби на българското изкуство в Америка, Холандия, Хърватска, Гърция, Турция, Русия, Полша, Германия, Чехословакия, Украйна, Франция, Япония.

Нейни творби са притежание на Национална художествена галерия София, Софийска градска художествена галерия; Бургаска художествена галерия и много обществени и частни колекции в страната и чужбина.

Носител е на І награда и златен медал в областта на културата на ОНС Бургас, орден „Кирил и Методий“ І степен, статуетка и приз „Художник на годината 2005″ – Бургас. От 2007 година е почетен гражданин на Бургас.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!