Първи случай на заразен с COVID-19 в Бургас

„Затягаме още мерките, особено тези за хигиената. Защото в Бургас вече има лежащо болен – жената от Карнобат. Тя е под карантина в сектора за изолация в инфекциозното отделение. УМБАЛ Бургас продължава да работи с пациенти“, заяви днес кметът Димитър Николов.

Освен през нощта, вече и денем ще се обработват с дезинфектант улиците на града. Вчера започна и дезинфекция в ромските махали. Най-напред общинските екипи минаха през „Победа“, следват тези в „Меден рудник“, „Горно Езерово“, „Долно Езерово“, „Черно море“, „Рудник“ и Равнец.

Продължава редовната обработка с дезинфектант на детски площадки, автобусни спирки и подлези. Увеличен е броят на екипите, занимаващи се с тази дейност. Кметът благодари на бургаската Пожарна, която също се включи с техника и хора.

Започна зареждането на всички големи търговски обекти в Бургас с диспенсъри за третиране на ръцете с дезинфектант. Осигурени са хората и фирмите, които ще обслужват тази дейност. Община Бургас осигурява както устройствата, така и регулярното им зареждане за своя сметка.

Всички държавни и общински медицински заведения вече са оборудвани с такива диспенсъри. Ако частните не успеят за своя сметка, Общината ще снабди и тях.

Предстои на публични места в града да бъдат поставени мобилни мивки с вода и течен дезинфектант. Използвайте ги!

„Бургас не е под пълна карантина и свободното движение на хора не е забранено. Но то не е препоръчително, особено за възрастните хора. Затова умолявам бургазлиите над 60-годишна възраст максимално да се въздържат от излизане навън“, каза още кметът.

Община Бургас създава организация и препоръчва на всички домоуправители на входове в жилищни сгради да ги дезинфектират поне 4 пъти на ден, особено дръжките на вратите. Които от тях не могат да се справят, нека потърсят съдействие от Общината.

Голям е недостигът на предпазни средства в цялата страна. Проведен е разговор с пет фирми. Доцент Велинов – декан на новия Медицински факултет, одобрява произведени от тях материали, които да бъдат предоставяни на бургаските граждани. Приоритет в това отношение са УМБАЛ Бургас, Белодробната болница и след това всички останали здравни заведения. Количества от набавените материали Общината предоставя и на Дезинфекционна станция – Бургас, от която могат да бъдат закупени от гражданите без никаква надценка.

Община Бургас работи в добра кондиция. 50 % от служителите й го правят дистанционно. С всеки изминал ден се увеличава броят на хората, които НЕ влизат в сградата на ул. „Александровска“ 26.

„Въпреки това не сме нарушили ежедневния ритъм и обслужване на гражданите. Призовавам останалите държавни служби и учреждения по същия начин максимално да оптимизират работата си“, заяви кметът Николов.

Всички обекти в Бургас, по които се работи с европейско, държавно или общинско финансиране, се изпълняват в срок, като е предписано на техните служители да спазват всички актуални правила за безопасност. При установяване на нарушения ще бъдат глобявани работодателите им.

В Община Бургас са удвоени броят и усилията на екипи и служители, ангажирани с ускоряване на проектите в областта на здравната безопасност – увеличаване капацитета на Медицинския факултет, новата генетична лаборатория, новата университетска детска болница, модернизиране на онкодиспансера с ПЕТ скенер и др.

„На място в Бургас вече се извършват и двата вида тест за коронавирус – бърз и генетичен“, съобщи още кметът.

Осигурени са всички консумативи и предпазни облекла, така че да бъдат защитени медицинските специалисти и лаборанти от излишни рискове.

След сигнал, че масово се затварят зъболекарски кабинети в града, кметът Николов възложи в общинската Стоматология на ул. „Александровска“ да се подготвят дежурни кабинети. В тях на доброволен принцип 24 часа ще работят дентални специалисти, за да могат бургазлии да продължат да използват тази услуга. За целта са проведени разговори с Български зъболекарски съюз.  

„Извънредното положение не трябва да създава трудности на хората със стоматологични проблеми“, коментира кметът.

В днешния брифинг участваха още директорът на РЗИ – д-р Георги Паздеров, директорът на УМБАЛ – д-р Бойко Миразчийски, както и директорът на ОД на МВР – старши комисар Радослав Сотиров.

„Към днешна дата имаме потвърден един случай с коронавирусна инфекция. Както всички знаете, жената е от Карнобат, била е готвачка в Банско и в момента се намира в Инфекциозното отделение в Бургас. Издирени са и поставени под карантина всички контактни лица – 26 на брой, със съдействието на органите на МВР. Те са в Карнобат“, каза д-р Паздеров.

„Болната от коронавирус жена е приета преди два дни по спешност. Доведена е от екип на Спешна помощ директно в Инфекциозното отделение, за да не преминава през Спешното отделение и да няма опасност от контакт с пациенти и персонал. Започната е терапията още на момента. След нея пациентката е в много добро състояние, повлиява се много добре. Тя може да бъде изписана след доказване на две отрицателни проби“, съобщи д-р Миразчийски.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!