Първа копка на детската градина в сърцето на стария Несебър

След повече от 10 години Старият Несебър отново ще има детска градина. Първата копка на сградата бе направена днес от кмета Николай Димитров, председателя на Общинския съвет Благой Филипов, почетния вицеконсул на Турция в Бургас Мустафа Йолдаш и Адем Севим, председател на Общинския съвет в Къркларели.
„Социалната политика е приоритет в дейността на общината. На децата и младежите се обръща специално внимание. Това кара все повече млади хора, дошли да работят тук само през лятото, да остана да живеят в Несебър постоянно. В условията на финансова нестабилност в цяла Европа ние успяваме така да подредим нашия бюджет, че да заделим необходимите средства за изграждането детски градини”, каза кметът на Несебър Николай Димитров минути преди да бъде даден официален старт на строителните дейности.
От 2009 г. насам в община Несебър са изградени 8 нови детски градини. Налага го устремното нарастване на местното население, което само през 2013 г. се е увеличило с 1000 души. Въпреки това в Несебър няма проблем с местата в детските градини, на родителите не се налага да чакат за записване на деца им, поясни Благой Филипов.
Сред гостите на събитието бяха: Марияна Кънчева, изпълнителен директор на АБЧО, Тайлан Севим – главен съветник на кмета на Къркларели, заместник-кметовете Виктор Борисов, Иван Гургов и Лазар Япаджиев, Стойко Стоянов, секретар на община Несебър, началници на отдели от общината.
„С нетърпение очакваме тук новата детска градина”, изрицитираха деца от ОДЗ „Яна Лъскова“ и приветстваха гостите с детски песнички.
Бъдещата детска градина ще е филиал на ОДЗ „Яна Лъскова“ и ще бъде с насоченост към изкуствата, творческите изяви, ще има много образователни програми, някои от които с особено внимание към екологията. Тя е знакова за стария Несебър, специална, какъвто е и статутът на града на ЮНЕСКО. Тук ще бъдат обучавани и възпитавани общо 50 деца – две групи от по 25 деца.
Сградата се изгражда върху общински терен с площ 523 кв.м., разположен на улица „Месамбрия“ № 42, в непосредствена близост до етнографския музей „Къща Москояни“ и читалище „Яна Лъскова“. Тя ще бъде реализирана по проект „Трансгранично сътрудничество за подобряване на социално-образователната инфраструктура в общините Несебър и Къркларели“. Той е на стойност 398 663,40 евро, които, според Николай Димитров, ще са недостатъчни за завършването на проекта. За обзавеждане на детското заведение общината ще задели средства от своя бюджет. Предвидено е детската градина да бъде завършена на19 февруари 2016 г.
Сградата ще е с традиционен архитектурен образ, съответстващ на архитектурата на Стария Несебър. Тя ще се вписва в заобикалящата я среда и ще е в синхрон с околните постройки. Ще бъдат използвани съвременни материали и облицовки, наподобяващи материалите, вложени в постройките в Стария Несебър. За първия етаж ще се използва дялан естествен камък, а вторият ще е с дъсчена обшивка с хоризонтален растер.
Веднага след първата копка на новата детска градина, се състоя и освещаването на сградата на така нар. старо кметство в Несебър. Отец Арсений отслужи празничния ритуал и пожела успех и лекота в делата на всички, които ще ползват сградата. Старото ново кметство бе открито на 15 август – празника на града, но поради дългата тържествената света литургия в църквата „ Св. Успение Богородично“ в чест на Божията майка и множеството миряни, които прииждаха през целия ден в храма, бе невъзможно нейното освещаване. Първите изяви тук ще са от програмата на предстоящия рибен фестивал „Есенни пасажи“.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!