Прощаваме се с Петър Дойчев, бащата на българския туризъм и създател на шопската салата

 

На 94 годишна възраст почина доайенът на българския туризъм Петър Дойчев, популярен сред туристическите среди в Бургас като Петьо Балкантуриста. 

Петър Дойчев е един от основоположниците на туризма в страната с огромен принос в изграждането, развитието и управлението на туристическите комплекси по Черноморието.   Той е сред инициаторите за построяването на хотелите „Приморец“  и „България“ в Бургас и за развитието на града ни и южното Черноморие като туристическа дестинация.

Петър Дойчев е роден в Бургас на 19.09.1924 г. След Немското училище в града завършва Стопанската академия във Варна. Трудовата му биография в сферата на туризма започва през 1948 година и преминава последователно през всички стъпала в професията, заемайки различни оперативни и управленски позиции от администратор и екскурзовод до началник на отдел „Средства за подслон и хранене“ към Комитета по туризъм, сега Министерство на туризма. Канен като гост-лектор в престижни европейски училища по туризъм в Швейцария и Италия. Той е подкрепил идеята за създаването на Институт по международен туризъм през 1967 г. и Център за усъвършенстване на ръководни кадри в туризма през 1977 година. 

Петър Дойчев е разработил много от основните стандарти в туристическото обслужване в България и е обучил значителна част от кадрите в туризма за превръщане на страната ни в приветлива туристическа дестинация с високи международни стандарти на обслужване. Известен е като създател на технологията на придобилата известност марка „Шопска салата”. 

Автор е на книги и многобройни статии в областта на туризма. През 2017 година прави дарение на Университета по Библиотекознание и информационни технологии от над 10 000 печатни страници ценни документи и статии свързани с историята на туризма, почетни знаци и медали, литература и вещи за създаване на музейна сбирка и създаване на Музей на туризма, като експозицията е открита през 2018 г.. Университетът е именувал аудитория в катедра „Култура, историческо наследство и туризъм“ на негово име.

Многократно е награждаван с високи държавни отличия. С указ на Президента на Република България Георги Първанов, Петър Дойчев е награден с орден Стара планина- първа степен през 2010 г. за големите му заслуги за изграждането и развитието на туризма в Република България. Избран е за почетен гражданин на град Римини, Италия. На 21 септември 2014 получава Почетен знак на Несебър от кмета на община Несебър. На заседание от 5 август 2015 г., Общински съвет Варна е удостоен със званието „Почетен гражданин на Варна“. На 6 декември 2018 г. е обявен за „Почетен гражданин на Бургас“. 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!