Прочит в почит на марулята

Толкова много наречени дни на разни неща… Защо да няма и на марулята? Днес, 3 април – Ден на марулята!  Оказва се, че този зеленчук е  втори по популярност в света след картофа. Това е и причината в много страни да се празнува специален ден на този зеленолистен приятел на всяка трапеза. Древните гърци вярвали, че марулята спомага за по-добър сън и поради тази причина я консумирали вечер. Така и Римляните продължили обичая, припомня foodpanda.

Ето няколко любопитни факти за марулята – в нейна чест:

  • Всеки средностатистически българин изяжда по около 30 кг маруля годишно.
  • Тъмнозелените листа от марулите са по-хранителни от светлозелените.
  • Има около 20 вида маруля, която се отглежда по света. Сред тях са жълти, червени, синьо-зелени сортове маруля.
  • Този зеленчук не може да бъде замразен, изсушаван или приготвен на туршия. Трябва да се консумира винаги свеж.
  • Видовете зелена салата са известни като „заешки храна”.
  • Марулята, която познаваме днес е била открита около басейните на Средиземно море като плевел.
  • Сервира се в ястия от около повече от 4500 години.
  • Хранителната стойност варира от сорта. Като цяло, осигурява малки количества фибри, въглехидрати и много малко протеин
  • По-голямата част в състава на зеленчука е водата.
  • Витамините и минералите се съдържат в листата.
  • Съдържат витамини А, С, калций, мед и желязо.
  • Една чиния с листа съдържа 9 калории, 1 г белтъчини, и 1,3 грама фибри
  • Редица проучвания показват, че марулята има „успиващо“ действие. Яжте маруля, за да спите добре!

Ако е възможно не режете листата на марулята, а ги накъсвайте. Повредени и при допира с метал те отделят оксидаза на аскорбинова киселина, която разгражда витамин С и губят хранителните си стойности.

Съветът на специалистите по хранене е през пролетта да хапваме повечко зелени салати. Вече сме се „хванали за зеленото”, така че – хайде на марулите!!!

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!