Прокурори от Бургас съветват как да се предпазим от телефонните измамници

Как да се предпазим от телефонни измами и какви мерки да бъдат предприети за ограничаване на това престъпление, коментираха днес Административният ръководител на Районна прокуратура Бургас Иван Кирков, районният прокурор Георги Попов, членове на пенсионен клуб и адвокати.
Двамата държавни обвинители споделиха изводи от разследването на конкретни случаи, които показват, че извършителите са основно от Горнооряховска и Великотърновска област. Представени бяха 6 схеми на телефонни измами, при които измамниците искат пари уж за пострадал роднина, на когото е необходимо скъпо струващо лечение; за скъпоструващи ваксини; за пострадал при транспортно произшествие близък; за освобождаване на колетна пратка. Фрапантна се оказа практиката на измамници, които се представят за полицейски служители и убеждават пострадалите, че участват в разкриване и залавяне на извършители на същото престъпление. Те препоръчаха на възрастните хора да запазват винаги самообладание и никога да не дават пари на непознати хора.
„Всички колеги полагаме максимални усилия за разкриване на този вид престъпления и за постигане на осъдителни присъди“, заяви районният прокурор Кирков. Той посочи, че са необходими законодателни промени, с които да се ограничи безразборното продаване на карти за мобилни телефони.
Възрастните хора апелираха държавата да проведе информационна кампания за превенция на тази опасност. Адвокатите обърнаха внимание, че друга застрашена група са децата, които измамниците лесно манипулират и извличат информация за семейството им.
Паралелно протече демонстрация на демоверсията на компютърните програми за разпределение на съдебни дела и на прокурорски преписки. Гости на форума бяха народните представители Диана Йорданова и Димитър Бойчев от Парламентарната група на партия ГЕРБ. Административните ръководители на Окръжен, Районен и Административен съд Бургас и прокурор от Апелативна прокуратура Бургас нагледно обясниха как се избират съдия-докладчик и прокурор по дела и преписки. Те обърнаха внимание на последните промени в софтуера, с които автоматично се изпраща протоколът за разпределение до Висшия съдебен съвет. Информацията се записва автоматично и в архив на софтуера.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!