Производителите на зеленчуци ще получат допълнителен финансов стимул от държавата

Производителите на зеленчуци ще получат допълнителни средства от държавата, обяви на брифинг земеделският министър Десислава Танева. Субсидията ще бъде отпускана на базата на доходите на земеделците. В брифинга участва и производителят Красимир Кунчев, който е предложил тази схема.
„Земеделският производител трябва да произведе и продаде и на база на този доход, той ще получи допълнителна субсидия. Така дори и малките производители ще имат личен интерес да издават фактури, когато продават стоката си, защото иначе няма да получават субсидия“, разясни предложението си Красимир Кунчев. Предложението вече е обсъдено на среща на бранша с премиера Бойко Борисов. 

Министър Танева обяви,  че ЕК е одобрила пренасочването на 175 млн. евро към изпълнението на нови мерки и очаква допълнителната подкрепа да бъде финализирана с нейно решение.

Големи хранителни вериги вече поддържат активна комуникация с регионални производители и им предлагат договори за съвместна работа в съответствие с изискването в магазините да има повече местни стоки, съобщи министърът на земеделието. Към момента няма изхвърлена  стока от производители, но реколтата от череши ще бъде сериозно предизвикателство, смята Танева. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!