„Приморска перла” събира българския фолклорен елит

650 изпълнители участват в първото издание на Националните празници – конкурс, което започна в Приморско

Започна първото издание на Национални празници – конкурс  „Приморска перла”, които събрат в Приморско фолклорния елит от цялата страна. Всеки ден от 2 до 6 септември на сцената в амфитеатъра ще изявяват своите дарби певци, инструменталисти и танцьори от всички краища на България.

Преди старта на фолклорния конкурс организаторите, заедно с оценяващото жури, се събраха да обсъдят правилата, целите и последователността на предстоящото събитие. На срещата присъстваха кметът на община Приморско д-р Димитър Германов, председателят на Общински съвет Миглена Барцулева, Мария Георгиева – секретар на Община Приморско и Калиопа Трендафилова – гл. специалист в отдел „Култура, образование, вероизповедание и спорт”. Те бяха удостоени с почетни медали и диплом за съпричастност и съдействие при осъществяването на конкурса. Наградите бяха връчени в знак на благодарност от Стойко Стойков – основател и председател на Национални празници „Приморска перла”. На срещата присъстваха и кметове на селища в община Приморско, общински съветници, както и почетният гост на конкурса – световноизвестната народна певица Янка Рупкина.

Официално конкурсът бе открит от секретаря на Община Приморско Мария Георгиева, която пожела успех на всички участници в него. В словото си тя припомни неговата предистория. „Идеята се зароди като конкурс „Виртуози на народните инструменти”. Постепенно се разви и прерасна в събитие, което нарекохме „Приморска перла”.  И както в съвсем обикновените на вид мидени къщички се откриват прекрасните бисери, така и в рамките на този нов конкурс от сцената в Приморско ще блеснат скъпоценните  дарования на музиканти, певци и танцьори”.

Общо над 650 участника в 50 състава и 65 индивидуални изпълнители са дали заявка за участие в престижната културна надпревара. В рамките на пет дни те ще се конкурират в три независими един от друг конкурси: за изпълнители на народни песни, виртуози на народните инструменти и танцово изкуство.

Изпълненията ще бъдат стриктно проследени и оценени от компетентно и безпристрастно жури с председател Петър Аркалиев и зам. председател Николай Докторов – преподавател по кавал в ОУ „Антон Страшимиров”. В оценяването ще се включат и Николай Николаев- музикален редактор и радиоводещ в БНР, Марин Маринов – собственик и управител на МК „Сънрайз Маринов” и фолклорна телевизия „Сънрайз Мюзик”, Николай Чапански – фолклорен журналист, Дора Барева – хореограф и член на Международната комисия по танци към Юнеско, Христо Йорданов – фолклорист, худ. ръководител на ФА „Приморско” и странджанската народна певица Златка Ставрева.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!