Преобразяват Родилното отделение на МБАЛ Бургас

Панорамен асансьор, две операционни и специална зала за свиждане са част от новия проект

 

Родилното отделение на МБАЛ Бургас ще бъде изцяло преобразено благодарение на нов проект, който вече е готов. Проектът засяга реконструкцията на родилния блок на първия етаж, както и Отделението по неонатология на третия етаж в Хирургическия корпус.

Ремонтът ще бъде извършен според всички европейски и световни изисквания за такъв тип отделения, със специални антибактериални материали за стени и подове. Той предвижда обособяване на три самостоятелни родилни зали, панорамен вътрешен асансьор, който ще отвежда родилките директно от корпуса до третия етаж. Сега се ползва външен асансьор, а самостоятелна родилна стая има само една. Предвидена е и специална вътрешна зала – чакалня за близки на родилките, както и две операционни. Втората операционна ще бъде в изолатор – за родилки с тежки инфекции. Предвидено е изцяло ново вътрешно разпределение на родилния корпус, с осигуряване и на нови помещения за медицинските екипи.

Ремонтът в неонатологията включва изграждане на изцяло нова климатична инсталация.

Проектът вече е входиран в Министерството на здравеопазването, за да получи средства от капиталовата програма. За реконструкцията са нужни близо 1 млн. и 200 хиляди лева.  „Постигнато е съгласие между бургаските депутати от всички парламентарни групи да се лобира тези средства да бъдат отпуснати, за да могат бургаските родилки да получат още по-комфортни условия”, коментира началникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев.

След реконструкцията, Родилното отделение на МБАЛ Бургас ще стане най-голямото в цяла Източна България. И сега то е на първо място по брой раждания в Югоизточен планов регион (който включва Сливен, Ямбол и Бургас). Тук годишно се раждат близо 2000 бебета.

МБАЛ Бургас има разработени още няколко проекта, които също чакат финансиране от МЗ. Това са проектът за ново Спешно отделение, както и за ремонт на Отделението по трансфузионна хематология (Кръвния център).

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!