Превозвачи от Бургаска област спират работа по линиите от 13-ти януари

Превозвачи от цяла Бургаска област ще започнат ефективен протест и ще спрат обслужването на линиите от 13-ти януари. Сред тях е и транспортна фирма „М-Бус”, откъдето вече са уведомили областния  управител и кметовете на общини за протеста.

Крайната мярка идва след като през декември 2019 г. Националното сдружение на автобусните превозвачи в България  предприе символични действия и даде срок от един месец на институциите да изпълнят исканията им. Браншът призова за: намаляване размера на тол таксите и обхвата на системата, справедливо разпределение на средствата за субсидиране и компенсиране на превозите, както  и инкриминиране на нерагламентирания превоз на пътници. Исканията не бяха изпълнени.  А в Бургаско държавата така и не отпусна необходимия размер субсидии за слабонаселените райони. Именно там „М-Бус”  регистрира големи загуби, които вече не може да покрива. От фирмата изчакаха близо година, след като за първи път сигнализираха за проблема, засягащ  селата в община Малко Търново. Подобно е положението и в селата в Карнобат, Средец и Созопол.  Въпреки проведените срещи, институциите не предложиха решение, за да може обслужването на пътниците да продължи да се осъществява.

„Надяваме се пътниците да ни разберат и да ни подкрепят. Съжаляваме за неудобството, което протестът ще им създаде, но нямаме друг изход. За нас вече е невъзможно да обслужваме онези линии, за които не получаваме необходимите субсидии.  От всичко това страдат и семействата на нашите колеги”, заявиха от „М-Бус”.

В края на едномесечния срок в официално писмо Националното сдружение на автобусните превозвачи уведоми председателя на Националното сдружение на общините в Р България в кои населени места спира общественият  превоз на пътници.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!