Превозвачи настояват автогарите да получават информация за състоянието на пътищата

„Автогарите в цялата страна да получават  актуална информация за състоянието на транспортната мрежа, а при усложнена  пътна обстановка и за решенията на националния щаб. За това настояват транспортни фирми.

Най-критични за превозвачите в Бургас са били дните 30-ти декември и 6-ти януари. Тогава водачите са нямали яснота дали могат да стигнат  до крайната си точка и се налагало последователно да звънят на дежурните първо в Айтос, след това в Карнобат и всички останали общини по направлението.

За да се избегнат подобни ситуации се предлага  автогарите в цялата страна централизирано да получават информация за състоянието на пътната мрежа.  И нещо още по-важно –  при затворени отсечки,  длъжностните лица на автогарите да не пускат автобусите да отпътуват от секторите.

Предложението на превозвачите е Агенция „Пътна инфраструктура”, чрез Областните пътни управления,  да  подава постоянна информация на автогарите и да разпорежда кои трасета могат и не могат да се обслужват. Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, което трябва да контролира този процес, разполага с нужния регистър на автогарите в страната.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!