Празнуваме 24 май без шествие

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост по традиция се счита за един от най-емоционалните и многолюдни български празници. Всяка година на 24 май в Бургас се счита за чест да се включиш в шествието по „Александровска” и „Богориди”. Тази година пак ще има празник, просто ще бъде по-различен. И няма как да не е, след като най-красивите цветя-децата и учениците няма да окажат почит към братята Кирил и Методий  по обичайния начин. Ще липсват и възгласите на абитуриентите. Тържествената атмосфера обаче няма да липсва, още повече, че тя е в сърцата ни български!

Точно в 12.00 часа на 24 май, неделя, камбанен звън от всички православни храмове в града ще огласи бургаските улици. В същото време на открито пред входовете на отделните културни институти ще бъде пусната на запис емблематичната песен „Върви, народе възродени“ по стихове на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков.

В отбелязването на празника ще се включат солистите на Държавна опера – Бургас. Те ще пеят от прозорците на Заседателната зала в сградата на Община Бургас. Ще ги чуе на живо всеки, който дойде на площад „Атанас Сиреков“.

Сопраните Мария Цветкова-Маджарова и Нона Кръстникова, мецосопраното Йоана Кадийска, тенорът Яни Николов, баритоните Валери Турманов и Йордан Христозов, басите Диман Панчев и Костадин Мечков ще започнат своя празничен поздрав в 12.00 часа с „Върви, народе възродени“, след което ще прозвучат произведения от Бизе, Лехар, Аугустин Лара, Моцарт, Росини.

Музикален поздрав ще отправи и вокален ансамбъл „Фортисимо“ с изпълнения от терасата на Културен център „Морско казино“ отново в 12.00 часа.

От Регионален исторически музей – Бургас са помислили за най-малките посетители – от 11:30 до 13:00 часа в двора на Етнографската експозиция ще бъдат поставени стативи с материали за рисуване, където малките художници ще могат да творят свои картини, свързани със славянската азбука и светите братя Кирил и Методий. Предвидени са и други детски игри за забавление. В празничния ден Регионален исторически музей – Бургас ще работи от 09:00 до 17:00 часа.

От 11:30 часа РБ „Пейо Яворов“ (ул. „Богориди“ № 21) организира инициатива за среща с книга на сляпо под надслов „Не съди книгата по обвивката“. Всеки ще може да си „подари“ книга за празника, но ще разбере по-късно коя е тя. Пред библиотеката ще бъде представен и литературно-художественият алманах „Море“. 

Традиционната обща изложба на бургаските художници, посветена на празника на славянската писменост и култура, ще бъде открита на 24 май пред залата на ул. „Александровска“ №22 от 12:30 часа. Ще бъде връчена наградата за „Млад художник на годината“ на името на Руси Стоянов, която се дава за творчески постижения на млади художници. Тази година номинираните са: Георги Георгиев, Елисавета Ангелова и Кристия Тодорова.

Всички събития, включени в празничното отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще протекат при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки и физическа дистанция.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!