„Правото да знам” остави бюрокрацията в миналото

Гражданите все повече осъзнават правото си на достъп до информация, регламентирано от Конституцията и закона. Близо 150 отказа за достъп на информация  се отменят средно годишно от съдилищата в страната по жалби на граждани, журналисти и различни организации. Законът се прилага, а съдът ефективно защитава обществения интерес е изводът, направен от представители на законодателната власт, юристи, журналисти и граждани на кръглата маса за свободата на словото, посветена на  Международния ден на правото да знам. Събитието, организирано от клуб „Юрист“ към гражданско сдружение Граждани за европейско развитие на България, се проведе в Гранд хотел „Приморец“.

Сред участниците в дискусията  бяха народните представители Ивелина Василева и Диана Саватева, според която липсата на достатъчна и надеждна информация е хранителна среда за измислици и спекулации, а основен източник на фалшивите новини са социалните мрежи, превърнали се в информационна борса. Тук бяха още д-р Гергана Жулева, която представи историята на прилагането на Закона за достъп до обществена информация,приет  през 2002 г.

Адв. Александър Кашъмов, изнесе данни от съдебната практика по законодателството за достъп до информация и посочи, примери  на съдебни решения в полза на обществения интерес, резултат от журналистически разследвания на журналисти и издания от Бургас – огласяването на стенограмата от разговора на президента Първанов с Владимир Путин по жалба на журналист от седмичника „Десант”  и на стенограмата от консултативната среща при  Росен Плевнелиев за КТБ проведена през 2014 г. по жалба на журналист от сайта „Бивол”.

 Главният редактор на в. „Черноморски фар“ и регионален координатор на неправителствената организация Програма достъп до информация Силвия Шатърова сподели своя опит при работа с институции и представи проучванията си за прилагането на Закона за достъп до обществена информация в Бургас и областта.

На дискусията присъстваха още пиар експертът, журналист  и общински съветник Калояна Живкова,  председателят на Общинския съвет Костантин Луков, председателят на Национално сдружение „Младежки глас“ Тодор Йосифов и бургаски журналисти.  Модератор бе Златина Дукова.

Най-голям процент от искащите достъп до обществена информация от различни институции са гражданите, а най-често те искат достъп до информация за строителни разрешения, трудови възнаграждения, таксиметрови превози и др.

Юристите се обединиха около идеята, че сега сред най-големите предизвикателства е България да приеме европейската конвенция за достъп до официални документи. Конвенцията е подписана от 17 европейски страни, но са я ратифицирали само 9. България не е сред тях и юристите не виждат причини за това. Те предложиха и да бъдат направени промени в Закона за достъп до обществена информация,чрез които налаганите глоби за отказ да бъдат значително завишени.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!