Почит за героите на България от всички етноси

Център „Алеф” изпраща предложение до Президента Росен Плевнелиев

Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” отправя предложение до Президента на Р. България Росен Плевнелиев на национални празници по време на тържествените зари – проверки да бъдат споменавани имената на загиналите герои от всички етноси, оставили живота си по бойните полета за свободата и обединението на Отечеството – евреи, арменци, турци, роми и др.
„Идеята всички герои на България, без значение на техния етнически произход, да получат подобаваща почит възникна на официалната церемония по награждаването на победителите в литературния конкурс „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов”, посветен на 100-годишнината от обявяването на Първата световна война. В конкурса се включиха над 60 гимназисти, впечатлени от фронтовото приятелство между българи и евреи и тяхната саможертва за Родината. Съвсем естествено пред децата възникна въпросът: Защо имената на хората от различни етноси, превърнали опазването на родната земя в своя кауза и жертвали живота си за нея, остават незапомнени, неспоменати?”, разказва Алберта Алкалай, председател на „Алеф” и организатор на литературния конкурс.
Предложението да бъде изпратено писмо до президента направи Михайлина Павлова – председател на журито на литературния конкурс, журналист в БНР, главен редактор на в. „Еврейски вести” и на списание „La Estreya“. Михайлина Павлова е потомка на един от хилядите евреи, загинали за Родината по време на Първата световна война. За геройството си той е удостоен с Орден за храброст, който семейството съхранява с почит и благоговение.
Около идеята се обединиха всички участници в литературния конкурс и присъстващите на церемонията по награждаването – представители на институциите, бизнеса, политици и общественици. Предложението до президента се придружава от подписка, която включва участниците в литературния конкурс „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов”, присъстващите на церемонията по награждаването и граждани, желаещи то да се превърне в реалност.
Център „Алеф” призовава гражданите да подкрепят подписката, защото героите на България заслужават да бъдат почитани независимо от техния етнически произход .
Подписката, която ще придружава предложението до Президента на Р.България Росен Плевнелиев, е публикувано в сайта на „Алеф” http://alef-bg.org/.

Към петицията: http://www.peticiq.com/109906

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!