Почина Желю Желев

Почина първият демократично избран български президент – Желю Желев.

Бившият държавен глава е издъхнал тази вечер. Информацията е била съобщена от близките му. През последните месеци 79-годишният д-р Желев беше с влошено здраве и ограничаваше контактите си с хора.

Желю Желев е роден на 3 март 1935 г. в село Веселиново, област Шумен.

Завършва средно образование във 2-ра мъжка гимназия в Шумен, след това „Философия“ в Софийския университет „Климент Охридски“ през 1958 г.

Философ и виден дисидент, общественик и държавник, д-р Желю Желев е основен инициатор и съосновател на Клуба за гласност и преустройство и е сред основателите на Съюза на демократичните сили (декември 1989 г.). Председател е на Парламентарната група на СДС във Великото Народно събрание (юни 1990 г.). На 1 август 1990 г. е избран от ВНС за Президент на Република България, а на 19 януари 1992 г., съгласно новата Конституция на страната, е избран за държавен глава пряко от народа. Заема този пост до 1997 г.

От 1993 г. е патрон на Либералния интернационал, а от 1997 г. е почетен председател на партия „Либерално-демократична алтернатива”. Президент е на Фондация „Д-р Желю Желев“, член, основател и Президент на Балканския политически клуб. Носител е на най-високото държавно отличие орден „Стара планина“ I степен, както и на множество академични и държавни награди.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!