Почетоха Трифон Зарезан в община Приморско

Местни винопроизводители се окичиха с титлата „Цар на виното”

С ритуално зарязване и винени конкурси жителите на община Приморско почетоха празника на винарите, лозарите и кръчмарите Трифон Зарезан.

Верен на традицията и тази година кметът на община Приморско д-р Димитър Германов постави началото на обичая в Ново Паничарево. По стар български обичай градоначалникът заряза лозята в двора на Тoдор Тодоров, за здраве и берекет през цялата година. В зарязването се включи и Народният представител Иван Вълков. Празникът продължи в местния пенсионерски клуб, където се проведе конкурс за най-добро вино. В спора чие вино е най-ароматно и пивко се включиха дванадесет участника.

Изборът за „Цар на виното” се падна на тричленно компетентно жури. Първото място заслужено спечели Росен Евтимов, чието червено вино се оказа най-сполучливо и най-харесвано. По случай празника в Ново Паничарево за здраве раздаваха вино, мезета и обреден хляб.

В останалите съставни селища на общината – Ясна поляна, Писменово и Веселие също останаха верни на традицията и ритуално „зарязаха”лозята. И тук производителите на вино бяха подложени на оценка за майсторлък.

За най-добро вино в Писменово бе награден Киро Костадинов, а в Ясна поляна журито обяви за победител Благой Орманов.

Във Веселие изявени винопроизводители предоставиха най-доброто от своето производство, за да се окичат с титлата „Цар на виното”. Журито имаше тежката задачата да опита и оцени гроздовия елексир и да постави оценка на участниците. Виното на Евтим Ганев отговаряше на всички критерии във винопроизводството – цвят, аромат, бистрота, основен вкус и остатъчни нотки, което му заслужи почетната титла „Цар на виното” във Веселие.

Празникът споделиха кметът д-р Германов, депутатът Иван Вълков и Общинският съветник Захарина Неделчева.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!