Посрещаме над 7 млн. туристи през това лято

Над 7 млн. туристи се очаква да посетят България през лятото на 2015 г., сочи прогноза на Института за анализи и оценки в туризма. Министърът на туризма Николина Ангелкова, обаче предупреди, че предстоящият летен туристически сезон ще е изключително труден за България.

Очакваният спад на туристи от Русия и Украйна заради външни за нас причини налага вземането на спешни мерки за тяхното компенсиране, заяви министърът по време на заседание на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм на тема „Туристически сезон 2015 – перспективи, проблеми и решения“.

Същевременно Николина Ангелакова призова да не се вещаят апокалиптични картини. Тя напомни за някои от мерките на ведомството за компенсиране на негативните очаквания – участие във всички възможни изложения, сред които Германия, Литва, Латвия, Полша, Скандинавските страни.

Крайната цел за сезон 2015 г. е да се запази нивото от 2014 г. общо като брой туристи, посетили страна ни.
Друга мярка е фокусиране на рекламата на страната ни като туристическа дестинация според особеностите на всеки пазар и на туристите, както и визовата политика по отношение на трети страни.

Председателят на парламентарната комисия Петър Кънев прогнозира между 30 и 60 на сто отлив на руски туристите по външни причини. Той препоръча да се потърси бърза компенсация на отлива на туристи от Източна Европа, а не само от Русия.

Не съм оптимист, че за месец-два можем да превъртим нов закон за туризма, каза Кънев и допълни, че е крайно време да се създаде туристическа камара.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин очерта допълнителните възможности за подпомагане на различните видове туризъм. Той посочи и възможността за облекчаване на процедурата за наемане на деца под 18 години в бранша.

Тази година може да се облечи процедурата и Главната инспекция по труда максимално бързо да издава разрешение за работа без нощен труд, каза Калфин.

Влошаващата се среда на международна сигурност оказва силно въздействие върху режима, по който се движат лицата, подчертава заместник-министърът на външните работи Катя Тодорова.

Всички очакваме благоприятно решение за приемането на страната в Шенген, което предполага отваряне на въздушните граници. А това значи, че на летищата ни ще трябва да се върши строга проверка, защото страната ни е един от пътищата на така наречените ислямски бойци, напомя Тодорова във връзка с новите ангажименти, които България ще трябва да поеме.


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!