Посланикът на Израел: Бургас е най-предпочитаното място за туризъм в България

На четвъртия ден от свещения за евреите празник на светлината – Ханука, от Бургас посланикът на Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз призова за толерантност между всички различни етноси по света. Дипломатът пристигна в града специално за празника и довечера ще запали в еврейския дом поредната ханукиална свещ.
Н.Пр. Шаул Камиса Раз се срещна с Областния управител Вълчо Чолаков и с кмета на Бургас Димитър Николов, за да набележат бъдещите взаимоотношения в областта на туризма.
„Израелския народ не се страхува от терор. След атентата всички очакваха еврейските туристи да се оттеглят, но това не се случи. С всяка изминала година еврейските техният брой нараства, те вече започват да посещават не само българското Черноморие, а и вътрешността на страната.“ каза посланикът. Той изрази и надежда сътрудничеството да се развие и в други области, като земеделие, здравеопазване, образование.
По-рано днес дипломатът посети Университет „Професор доктор Асен Златаров”. Целта на визитата му бе да се предизвика интереса на бургаските студенти към учебните заведения в Израел. Н.Пр. Шаул Камиса Раз се обяви за заздравяване на връзката между еврейския бизнес в Бургас и студентите. Той посочи една от възможностите – намаление за студенти в търговските обекти, собственост на еврейски бизнесмени.
Кметът на Бургас Димитър Николов отправи призив към израелския посланик за съдействие за изграждане на високотехнологичен онкологичен център за ранна диагностика на ракови заболявания в града. Подобни два центъра се изграждат в София от израелски инвеститори. Предстои изграждането на още два в страната. Димитър Николов предложи единият от тях да е в морския град.
Бургас вече се намира в последна фаза на побратимяване с израелския град Хайфа.
Дипломатът коментира и положението в Близкия изток, като разкритикува решението на Европейския съюз да премахне Хамас от списъка на терористичните организации. „Нямаме нищо против палестинския народ, но той живее под натиска на тероризма. „Хамас“ е едно от най-опасните движения, които застрашават сигурността в целия свят. Решение на ЕС е абсурдно. Тази организация пречи на заздравяването на отношенията между Израел и Палестина.“ , каза Шаул Камиса Раз. Посланикът уточни, че израелската държава има желание да помага на Палестина.
Относно „Ислямска държава“ Шаул Камиса Раз заяви, че тя трябва да бъде унищожена възможно най-бързо. „Като човек с военно минало смятам, че „Ислямска държава“ трябва да бъде атакувана не само по въздух, но и по земя. Да се стигне до основните й места и центрове. Трябва да се „затвори кранчето“. „Ислямска държава“ е заграбила много нефтени кладенци – държавите, които купуват от нея трябва да спрат“, призова посланикът.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!